Nettmøte om skattemeldingen 2025

Nettmøtet er nå avsluttet.

Vi i Skatteetaten takker for mange gode spørsmål. Vi har dessverre ikke rukket å besvare alle. Sjekk om spørsmålet ditt kan ha blitt besvart under en lignende henvendelse.

Dersom du ikke fikk svar på det du lurte på, kan du henvende deg til Skatteetaten. Åpningstider er alle hverdager fra 09.00-15.00 på telefonnummer 800 80 000. Du kan også sende chat på skatteetaten.no.


Nettmøte om skattemeldingen 2025


Innsendt av Morty J - 20. mars 2025 14:16

Når man refinansierer kan man føre kostnadene på det noe sted i skattemelding

Hei, Morty

Etableringsgebyr er forhåndsutfylt som rentekostnader under "Bank- og kontoopplysninger". Hvis du i tillegg har hatt kostnader til for eksempel takst/verdivurdering og tinglysningsgebyr, kan du føre det selv i skattemeldingen. Du finner et eget felt for dette ved å søke «andre kapitalkostnader», i boksen for dette finnes det et felt som heter «kostnader ved refinansiering av lån».

Hilsen Maria,

Skatteetaten


Innsendt av Johnny - 20. mars 2025 14:16

Kona og jeg står begge som eiere av leiligheten vår (BRL) Vi har fellesgjeld og står begge som ansvarlig for halve gjelden. Imidlertid er det jeg som betaler alt, og jeg har mer inntekt. Hvordan legger vi alle renteutgiftene på meg slik at jeg får maks uttelling av dette? Må vi lage en skriftlig avtale eller kan vi bare endre beløpene på gjeldsrenter i selvangivelsen?

Hei, Johnny,

Dere kan endre dette selv i skattemeldingen. I boksen hvor lånet og rentene på lånet er ført, kan du endre hvor stor andel av dette i prosent du skal ha i din skattemelding. Hvis du fører mer enn 50 prosent hos deg er det viktig at din kone også reduserer sin prosentandel, slik at dere til sammen har 100 prosent av lån og renter. 

Les gjerne mer om fordeling av lån og renter her: Fordeling av lån og renter når du har lån sammen med andre - Skatteetaten

Hilsen Maria,

Skatteetaten


Innsendt av Jan Roger Nordahl - 20. mars 2025 14:21

Som lege i Finnmark kommune så er det mottatt rekrutteringsstipend med kr 200.000 som fra kommune er opplyst å være trekkfritt og rapportert som en utgiftsgodtgjørelse. Er kjent med at lærere som rekrutteres med utbetaling av stipend fra utdanningsdirektoratet visstnok skal være skattefritt. Kan leger som i vårt tilfelle følge samme regelverk, altså at dette blir å regne som en skattefri inntekt og hvilket regelverk følger dette?

Hei, Jan Roger

Hovedregelen er at stipend er skattepliktig når det er nær sammenheng mellom utført arbeid og fordelen som er oppnådd: S-19-1 Generelt - Skatteetaten

Utdanningsstipend som har karakter av støtte og som ikke knytter seg til noe konkret arbeidsforhold eller arbeidsytelse er ikke skattepliktig.

Her på nettmøtet kan vi ikke vurdere hvilken ordning stipendet fra kommunen kommer under, da må det eventuelt sendes inn en skriftlig henvendelse: Skriv til oss - Skatteetaten


Hilsen Maria,

Skatteetaten


Innsendt av Kjewaa - 20. mars 2025 14:30

Hvilken kilometersats for egen bil kan brukes ved ettersyn og skifte av leietaker i sekundærbolig?

Hei, Kjewaa

Du kan kreve fradrag for kostnader til reiser som er utført i forbindelse med utleien. For eksempel ved visninger, vedlikehold og tilsyn. Ved bruk av privatbil kan du kreve fradrag etter satsen for yrkeskjøring, det vil si 3,50 kroner per kilometer.

Du finner en oversikt over fradrag du kan føre i utleieveilederen vår: Skatt når du leier ut bolig og eiendom - Skatteetaten

Hilsen Maria,

Skatteetaten


Innsendt av Hugo Bjarne Ryan - 20. mars 2025 14:35

Skattemeldingen for 2023 viste at min samboer hadde gitt ca.8000 kr. til frivillige organisasjoner ut over det hun fikk fradrag for. Jeg mener jeg skulle fått anledning til å legge til dette beløpet i "min pott". Hvordan skal jeg få til dette?

Hei, Hugo Bjarne.

Gaver til frivillige organisasjoner er en personlig utgift, og fradraget kan derfor ikke fordeles med andre. Dere finner en oversikt over hva som kan og ikke kan fordeles i skattemeldingen på denne siden: Fordele inntekt, kostnader og formue - Skatteetaten

Hilsen Maria,

Skatteetaten


Innsendt av GØK - 20. mars 2025 14:43

1. Hva er grensen for antall kjørte km. for at det lønner seg å ha firmabil? Eller er det andre kriterier jeg bør ta hensyn til? Dette gjelder når man har enkeltpersonforetak. 2. Hvordan er det enklest å avslutte en firmabilordning i et enkeltpersonforetak?

Hei, GØK.

1. Vi kan ikke vurdere hva som vil lønne seg for deg.

Biler som utelukkende brukes til yrkeskjøring og du overhodet ikke bruker privat, anses som yrkesbil uansett kjørelengde.

Hvis du som næringsdrivende bruker egen eller leaset bil både i næring og privat, vil fradragsretten være avhengig av om bilen blir definert som driftsmiddel (yrkes-/næringsbil) eller som privatbil. Her går skillet ved om du kjører bilen mer eller mindre enn 6000 kilometer i arbeidssammenheng.

Fradrag for bruk av bil i næring - Skatteetaten

2. Den enkleste måten å avslutte en firmabilordning på er å selge bilen (driftsmiddelet): Driftsmidler (eiendeler) i bedriften - Skatteetaten

Hilsen Maria,

Skatteetaten


Innsendt av Wenche Birkeborg - 20. mars 2025 14:47

Skattemelding

Hei, Wenche

Sender informasjon som kan hjelpe med skattemeldingen:

Hjelp til å få riktig skatt - Skatteetaten

 

Hilsen Rakel,

Skatteetaten


Innsendt av "Dean Martin" - 20. mars 2025 15:05

Jeg er kasserer for en velforening. Kan jeg treffe fra kassabeholdning, pr. 31/12, ifm. formuen min?

Hei, Dean Martin.

Ja, dette kan du trekke fra. Du fjerner dette ved å finne kontoen i skattemeldingen, sette beløpet til 0 kroner og velge årsak til endring.

Hilsen Maria,

Skatteetaten


Innsendt av perx - 20. mars 2025 15:10

Hvordan skattlegges ikke utleid privateid næringseiendom ? f.eks en lagerseksjon Formueskatt er jo selvsagt, men noen sier at man må betale inntektsskatt av potensiell leieinntektselv om lokalet ikke er utleid ... ???

Hei, perx.

Ikke utleid privateid næringseiendom vil, som du skriver, være en del av din formue. Du skattlegges også for eventuell leieinntekt, men leieinntekten må være reell. Det er ikke skatt på potensiell leieinntekt, så her er det nok noen som har misforstått: Utleie av næringseiendom - Skatteetaten

Hilsen Maria,

Skatteetaten


Innsendt av John Hellebø - 20. mars 2025 15:11

Jeg har et enkelmannsforetak, der periodevis utleie av bolig er den eneste inntekt. Skattemelding er slått sammen med privat inntekt. Det er ikke mulig for meg å skille hvor mye skatt som er betalt på inntekt fra utleie og arbeidsinntekt. Utleie skal beskattes med 22%, men jeg har ikke mulighet til å sjekke dette. Hvorfor kan ikke skattemyndighetene dele dette opp?

Hei, John.

Når du driver enkeltpersonsforetak har du ubegrenset personlig ansvar, og bedriftens inntekter og skatt er knyttet til deg som person. Derfor får du én skattemelding, siden du skattlegges personlig for både inntekt som ansatt og inntekt i enkeltpersonsforetaket. 

HIlsen Maria,

Skatteetaten

 


Innsendt av Kjewaa - 20. mars 2025 15:24

Hva er definisjonen på boenhet i relasjon til næringsbeskatning ved utleie av fem eller flere boenheter i sekundærbolig?

Hei, Kjewaa.

Dette må vurderes konkret ut fra den enkelte sak. Utgangspunktet er fem separate boenheter, men antall leieavtaler for en boenhet (f.eks kollektiv) har også betydning for den helhetlige vurderingen av om det regnes som næringsvirksomhet. 

Korttidsutleie kan også bli ansett som næringsdrift selv med utleie av færre enn fem boenheter, det vurdes ut fra hyppigheten av utleievirksomheten V-9-3.4 Avgrensning mot passiv kapitalforvaltning - Skatteetaten

Hvis du lurer på om din utleie vil regnes som næringsvirksomhet, kan du sende oss en skriftlig henvendelse for å få det vurdert: Skriv til oss - Skatteetaten

Hilsen Maria,

Skatteetaten


Innsendt av Salg av aksjer - ikke børsnoterte. - 20. mars 2025 15:27

Solgte noen aksjer - langt under det som er satt som likningsverdi. Kan jeg føre som tap differansen mellom oppført likningsverdi og oppnådd pris?

Hei, gevinst eller tap ved salg av aksjer beregnes ut fra utgangsverdi (salg) trukket fra inngangsverdi. (kjøp)

Hvis salget ble gjort i 2024 og ikke forhåndsutfylt på din skattemelding fyller du ut postene under Finans- Aksjer

Se aktuell informasjon:

Skatteregler (skjermingsregler) for gevinst/tap ved realisasjoner og aksjeutbytte - Skatteetaten

 

Hilsen Rakel,

Skatteetaten

 

 

 


Innsendt av Asim Noor - 20. mars 2025 15:28

vi har vært i en rettssak og måtte betale et beløp til en advokat og taxmann. kan jeg legge dette til i skattemeldingen ? i så fall, hvordan gjør man det?

Hei, Asim

Kostnader til advokat er med i minstefradrag.

Minstefradrag - Skatteetaten

Eksempler på kostnader minstefradraget er ment å dekke:

  • arbeidsklær og verktøy
  • underskudd på bilgodtgjørelse
  • kost (mat) på tjenestereiser uten overnatting
  • hjemmekontor
  • faglitteratur
  • juridiske kostnader i forbindelse med arbeid
  • kostnader til doktorgradsarbeid

Sender med informasjon med mer informasjon rundt juridisk bistand:

J-7 Juridisk bistand/prosesskostnader - Skatteetaten

 

Hilsen Rakel

Skatteetaten


Innsendt av Kirsten - 20. mars 2025 15:55

Jeg har fond hos flere forvaltere. Noen har oppgitt forvaltningskostnader direkte til Skatteetaten, men ikke alle. Er det noe jeg kan gjøre her? Det er også ført opp noe som heter Returprovisjon. Hva er det? Takk for eventuelle svar. Mvh Kirsten

Hei Kirsten, 

Kostnader i forbindelse med salg av aksjer/fond som ikke er forhåndsutfylt kan du få opplyst fra bank/megler og fylle ut under tema Finans- korrigere beløp under gevinst eller tap ved salg.

Retuprovisjon: beløpet du har fått utbetalt direkte fra tilbyderen eller kontoføreren som returprovisjon av forvaltningskostnader.

 

Hilsen Rakel, 

Skatteetaten

 

 


Innsendt av Monica GB - 20. mars 2025 16:20

Kan man få skattefradrag for nødvendig vedlikehold av egen bolig for å holde den i stand, men som ikke leies ut? Det vil si f.eks. drenering, oppgradering av elektrisk anlegg og andre utskiftninger for å bevare boligens standard - hvis utført av fagfolk og dokumentert med fakturaer inkl. MVA? I såfall, hvor skal dette føres i skattemeldingen - under hvilken post?

Hei, Monica GB.
Vedlikehold av egen bolig som ikke leies ut, er ikke fradragsberettiget. 
Du får kun fradrag for vedlikehold i forbindelse med utleie.

Hilsen Maria,

Skatteetaten
 


Innsendt av Arianna - 20. mars 2025 17:02

Hei, Jeg har barn som skal gå på privatskole (ungdomsskole). Får man skattefradrag for dette?

Hei, Arianna

Man får ikke skattefradrag for kostnader til privatskole for barn. Foreldrefradraget dekker utgifter til barnehage, dagmamma, barnepass, skolefritidsordning og kjøring til og fra disse, men ikke privatskole: Kostnader til barnepass (foreldrefradrag) - Skatteetaten

Hilsen Maria,

Skatteetaten


Innsendt av Erlend - 20. mars 2025 17:38

Hvis jeg bor i min sekundærbolig som pendlerbolig i uken, kan jeg da selge den uten å skatte av overskuddet?

Hei, Erlend

Gevinst på salg av den delen du selv har brukt som pendlerbolig er skattefri.

Viser til kriterier for eiertid og brukstid i denne lenken:

Skatt når du skal selge bolig eller annen eiendom - Skatteetaten

Sender også med pendlerinformasjon: Er jeg pendler? - Skatteetaten

Hilsen Rakel,

Skatteetaten

 


Innsendt av Mossi - 20. mars 2025 17:45

Har utleiebolig, og har hatt brønnboring, graving og elektriker, er dette noe en kan skrive av på skatten? Dette var en nødvendighet for å få eget vann der

Hei, Mossi

Har du skattepliktig utleie kan du føre fradrag for kostnader i den forbindelse.

Skatt når du leier ut bolig og eiendom - Skatteetaten

Vi har et skille på hva som er vedlikehold og påkostning, se lenke over.

Vedlikehold

Kostnader som er nødvendige for å holde eiendommen i samme stand som den tidligere har vært i, er vedlikeholdskostnader. 

Påkostninger 

Kostnader med å få eiendommen i en bedre stand eller endringer av eiendommen, regnes som påkostning. For eksempel hvis boligen tidligere har hatt normal standard og oppgraderes til høy standard, vil kostnader knyttet til forskjellen mellom normal og høy standard være påkostning. 

 

Hilsen, Rakel 

Skatteetaten

 


Innsendt av Vis oss utregningene takk - 20. mars 2025 18:21

Hei I utsendelsen av skattemeldingen (gjelder også skatteoppgjøret) vises utregningen kun grunnlaget og hva resultatet blir med skatt/avgift . Det vises ikke selve utregningen hvordan man er kommet frem til resultatet. Hvorfor er ikke utregningen med slik at det går an å se hvordan man er kommet frem til resultatet. Mener at dette vil gitt de som skal sjekke skattemelding/skatteoppgjøret en bedre forståelse av hele skatteprosessen. Flere som jeg kjenner klager hvert år over at de har fått restskatt men de forstår ikke hvordan det er blitt slik. Hadde dette vært til en eksamen på skolen hvor du kun hadde vist tallene og svaret uten utregningen, ville man fått karaktertrekk eller stryk Så vis oss alle utregningen Takk

Hei, vi viser på Skattemeldingen og Skatteoppgjøret en oppsummering og skatteberegning som viser grunnlag for skatt, der du kan kontrollere beløp. Selve utregningen er maskinell men den kan overprøves ved å bruke satsene: 

Tabeller og satser - Skatteetaten

Vi har også en kalkualtor som kan benyttes for beregning:

Velg hvilket år du ønsker å beregne skatt for

Hilsen, Rakel

Skatteetaten

 

 


Innsendt av Oddvin Meland - 20. mars 2025 19:34

Korleis skal ein fastsetje verdien av unoterte aksjar? Korleis behandle aksjar kjøpte og betalte før årsskiftet, men ikkje er innførte på VPS-konto før på nyåret?

Hei, Oddvin 

Formuesverdien på akjser som ikkje er børsnoterte kan vera utfylt i skattemeldinga,  dersom dei ikkje er det legg du dei til under temaet Aksjer i skattemeldinga. Du skal ha fått opplysningar frå selskapet du eig aksjene i. Du får ein rabatt på 20 prosent ved utrekning av verdien på desse aksjene. Dette skal komma automatisk når skatte blir rekna ut. 

Dersom aksjane er kjøpt og betalt før nyttår må du korrigera i akjseoppgåva/skattemeldinga.

Helsing Marie,

Skatteetaten 

 


Innsendt av Vennis - 21. mars 2025 08:23

Hei. jeg bor i en enebolig i dag, og har kjøpt en ekstraleilighev, som jeg har lei ut. Utgifter til oppgradering kan de trekkes fra på skatten, punkt? eller dekkes de av minstefradraget? mvh Vennis

Hei, Vennis 

Her vil du se hvilke kostnader du kan trekke fra skattepliktig utleie.

Skatt når du leier ut bolig og eiendom - Skatteetaten

Se skille vedlikehold og påkostning.

Vedlikehold

Kostnader som er nødvendige for å holde eiendommen i samme stand som den tidligere har vært i, er vedlikeholdskostnader. 

Påkostninger 

Kostnader med å få eiendommen i en bedre stand eller endringer av eiendommen, regnes som påkostning. For eksempel hvis boligen tidligere har hatt normal standard og oppgraderes til høy standard, vil kostnader knyttet til forskjellen mellom normal og høy standard være påkostning. 

Hilsen Rakel, 

Skatteetaten


Innsendt av Arild - 21. mars 2025 13:26

Har ene enebolig som var sekundærbolig i 2024. Boligen er oppført i skattemelding som formue med en markedsverdi på 3,3 million. Boligen ble solgt for 2,7 million i mars 25. Kan da boligen føres opp med 2,7 million som formuesverdi i skattemeldingen for 2024 ?

Hei, Arild.

Ja, du kan velge å endre formuesverdien på boligen med ny, dokumentert markedsverdi. Du må endre verdien i boksen med boligens opplysninger, og legge ved kjøpskontrakten som dokumentasjon på markedsverdien.

Hilsen Maria,

Skatteetaten


Innsendt av Merethe - 21. mars 2025 23:03

Forskudd på arv 100 000,- skal både sender og mottaker bekrefte dette i skattemeldingen?

Hei, Merethe.

Det er mottakeren av arven som oppgir det i skattemeldingen sin.

Hilsen Maria,

Skatteetaten


Innsendt av Surrehue - 22. mars 2025 09:26

Skal det sendes inn skattemelding på død ektefelle, uansett om personen døde jan 24 ? Hvorfor får en ikke fysisk møte med skatteetaten ? Mange har problem med tlf og nett.

Hei, Surrehue.

Det må leveres skattemelding for det året en person dør. Hvis personen døde i 2024, så må det leveres skattemelding for 2024. 

De aller fleste spørsmål kan vi besvare på telefon, eller det finnes svar på nettsiden vår. Hvis det er nødvendig å oppsøke et skattekontor for å få løst saken, vil vi på forespørsel kunne tilrettelegge for det. 

Hilsen Maria,

Skatteetaten


Innsendt av Benjamin - 23. mars 2025 06:43

Hei. Jeg har tidligere misforstått regler for avskrivninger og har ikke skrevet av så mye som jeg skulle. Kan jeg be om tilbakebetalt skatt tilbake i tid? I så fall hvor mange år?

Hei, Benjamin.

I de fleste tilfeller kan du selv endre skattmeldingen din for de tre siste årene. Hvis feilen ligger enda lengre tilbake i tid, må du klage på skatteoppgjøret. Du kan klage fem år bak i tid, det vil si at i år så kan du klage tilbake til 2020.

Du finner mer informasjon om endring av tidligere skatteoppgjør her: Klage på skatteoppgjøret - Skatteetaten

Hilsen Maria,

Skatteetaten

 


Innsendt av Niels - 23. mars 2025 11:34

Hvor mange år må man stå som eier av en sekundær bolig for å slippe gevinstbeskatning ved salg?

Hei, Niels.

Salg av bolig er som hovedregel skattepliktig. Unntaket er hvis du har eid boligen i minst ett år, og du har brukt boligen som egen bolig i minst ett av de to siste årene før salget. Fyller du eier- og botidsvilkårene vil et salg være skattefritt.

Les gjerne mer om salg av bolig på nettsiden vår: Skatt når du skal selge bolig eller annen eiendom - Skatteetaten

Hilsen Maria,

Skatteetaten


Innsendt av Tore Bloch - 23. mars 2025 18:35

Jeg har et privat lån. Hvordan føres dette inn i skatte meldingen, både for meg og den jeg låner av? Mvh Tore Bloch

Hei, Tore.

Privat lån fører du opp under "annen gjeld" i skattemeldingen. 

Den du har tatt opp lånet hos, fører dette som "andre krav/fordringer" i sin skattemelding. 

Dere trenger ikke legge til dokumentasjon, men dere må kunne sende inn dette om vi ber om det.

Hilsen Maria,

Skatteetaten


Innsendt av Pensjonist - 24. mars 2025 20:33

Jeg har solgt en ubebygd tomt som jeg har eid i mange år. Jeg har årlig betalt eiendomsskatt til kommunen for denne tomten. Kan jeg legge den innbetalte eiendomsskatten til inngangsverdien slik at den skattbare gevinsten reduseres?

Hei, Pensjonist.

Nei, eiendomsskatt kan ikke legges til inngangsverdien for å redusere gevinsten.

Dette kan du trekke fra salgssummen:

  • kostnader til megler
  • andre salgskostnader- eks. styling, eierskifteforsikring og juridisk hjelp 
  • kjøpesum / anskaffelsesverdi
  • påkostninger - kostnader til forbedring av eiendommen
  • andre kjøps- og anskaffelseskostnader - dokumentavgift, tinglysningsgebyr


Du finner mer informasjon på nettsiden vår: Skatt når du skal selge bolig eller annen eiendom - Skatteetaten

Hilsen Maria,
Skatteetaten


Innsendt av Seven - 27. mars 2025 00:09

Hei! Har en utleieleilighet som jeg har totalrehabilitert badet i. Hvordan føres den kostnaden? (Ikke oppgradert) kan jeg få hele kostnaden som fradrag på ett år,eller fordeles det over flere år? Mvh Seven

Hei, Seven.

Du fører fradrag for utgifter til vedlikehold samme år som utgiftene oppsto. Du finner egne felt for det i skattemeldingen i samme boks som du legger inn leieinntekter.  

Hilsen Maria,

Skatteetaten


Innsendt av Kjewas46 - 27. mars 2025 14:55

Kreves restskatt under kr. 100 inn?

Hei, Kjewas46.

Hvis restskatten inkludert renter er på under 100 kroner, kreves det ikke inn.

Hilsen Maria,

Skatteetaten


Innsendt av Utleier av bolig - FT - 27. mars 2025 15:37

Har leid ut leiligheten i et sameie i 2,5 år. Ved tilbakelevering første halvår -24 var boligen nærmest ødelagt. Skadene ble ikke dekket hverken av egen innboforsikring (mindreårige hadde forårsaket de meste av skadene) eller av sameiets skall-forsikring (leieboer har lovlig tilgang til bolig). Saken har vært behandlet i Husleietvistutvalget hvor vi har fått delvis medhold. Men beløpet er omtrent 1/2 part av hva det vil koste å sette leilighet tilbake i den stand den var. Dessuten tror vi ikke at leietagere greier å betale. Spørsmål: Er utgiftene som tilkommer utover erstattning fradragsberettiget? Om ja, kan de trekkes fra på tidligere år f.eks 2023?

Hei, FT.

Vedlikehold i forbindelse med utleie kan trekkes fra på skattemeldingen. Med vedlikehold menes kostnader knyttet til arbeid som utføres for å sette eiendommen tilbake i den stand den tidligere har vært. Vedlikeholdskostnadene ut over erstatningen skal fradragføres det året arbeidet utføres, også om det i perioden ikke har vært leieinntekter. 

Hilsen Maria,

Skatteetaten


Innsendt av Linda Rasmussen - 27. mars 2025 15:54

Når jeg har leid ut huset til 10000 i mnd siden 1 juli. Skal jeg føre inn hele leiesummen i selvangivelsen? Lånet pr mnd er ca 8300, så det vil si at jeg har 1700 i «overskudd» og jeg betaler forsikring og kommunale utgifter selv

Hei, Linda 

I skattemeldinga under tema utleie fyller du ut de postene som er aktuelle for deg. Det er et felt for hele utleieinntekten og så er det flere felt for ulike fradrag du kan rett på. Typiske fradrag er kommunale avgifter, forsikring, strøm hvis du leier ut med det inkludert mm. 

Selve lånet føres i skattemeldingen og der får du fradrag for renteutgiftene, disse er normalt utfylt før du får skattemeldingen. Avdrag på lån kan du ikke kreve fradrag de reduserer lånet ditt. 

Hilsen Marie,

Skatteetaten

 

 


Innsendt av Kari S - 3. april 2025 22:35

Jeg har leid ut fritidsbolig via Airnb i 2024. Inntekten som står oppført er riktig - men overskuddet fra utleie stemmer ikke med min utrekning . Slik jeg forstår reglene er 10 000 kr skattefritt beløp som kan trekkes fra inntekten og det er dette da beløpet det skal trekkes 22% skatt av (overskuddet-10 000) ? Det ser ikke ut som det er mulig å endre overskuddsbeløpet i skattemeldingen ? Hva gjør jeg i dette tilfelle, noe jeg har missforstått her? Mvh Kari

Hei, Kari S.

I skattemeldingen skal all inntekt legges inn i boksen for utleie. Overskuddet beregnes automatisk når du har valgt "korttidsleie av egen bolig, eller utleie av bolig jeg bruker selv til fritidsformål" under utleieforhold. Ved utleieinntekter over 10 000 kroner skal 85 prosent av inntektene regnes som skattepliktig inntekt. 

Hilsen Maria,

Skatteetaten


Innsendt av Rune Hansen - 7. april 2025 14:08

hei. jeg er gift og fikk igjen på skatten, min frue fikk restskatt. Når tid får vi skatteoppgjør ?

Hei, Rune 

Vi vet dessverre ikke når den enkelte får skatteoppgjøret sitt , dere vil bli varslet når oppgjøret er klart. Ektefeller får skatteoppgjøret sitt samtidig. Sjekk og;  Se skatteoppgjøret ditt - Skatteetaten

Hilsen, Marie

Skatteetaten 


Innsendt av Zdravko Dzebric - 7. april 2025 14:10

Hei. Kona og meg kjøpte ny leilighet som vi leier ut. Kan man trekke fra skatten kjøkken med hvitte varer. Hvordan dokumenterer man det? Kjøkken og leilighet er ny og de er betalt sammen, kjøkkenpris er inkludert i leilighetens pris. Mvh Zdravko Dzebric

Hei,  Zdrawko

Kjøkkenet inngår som en del av kjøpesummen for leiligheten, hvitevarer som er integrert i selv kjøkkenet blir regnet som en del av leilighetens innkjøpspris.  For nyinnkjøpt innbo/løsøre legges faktisk kostpris til grunn. For innbo/løsøre brukt av eieren, settes inngangsverdien til skjønnsmessig salgsverdi ved begynnelse av utleien.

Hilsen, Marie 

Skatteetaten 


Innsendt av Enkefru - 7. april 2025 14:15

Når man får et sluttoppgjør etter opphold på sykehjem, er det fradragsberettiget?

Hei, Enkefru 

Nei sluttoppgjør etter opphold på sykehjem kan ikke trekkes fra i skattemeldingen. 

Hilsen Marie,

Skatteetaten 


Innsendt av Lars - 7. april 2025 14:18

Tap på crypto. Er det innbetalt eller fortenesten som skal registreres som tap i selvangivelsen ?

Hei, Lars 

Det er gevinsten/tapet ved salg av crypto som skal registreres i skattemeldingen (selvangivelsen). Gevinst/tap finner du ved at du tar kjøpesummen minus salgssummen pluss eventuelle omkostninger. Se Virtuelle eiendeler (kryptovaluta med mer) - Skatteetaten 

Hilsen Marie,

Skatteetaten 


Innsendt av Ellinor - 7. april 2025 14:26

Får jeg fradrag for vedlikehold på hytta? Den leies ikke ut. Når man er delvis ufør, kan man få særfradrag da? Går alvorlig tannkjøttbetennelse under fradrag på sykdomsutgifter?

Hei, Ellinor

Det er fradrag for vedlikehold på hytter som bare brukes privat. 

Når det gjelder ditt spørsmål om særfradrag så hadde vi tidligere en ordning med særfradrag for store sykdomsutgifter men det har vi ikke lengre. Det er overgangsordning for de som hadde fradrag for store sykdomsutgifter for  inntektsårene 2010 og 2011, se Sykdomsutgifter - Skatteetaten 

 

Hilsen Marie, 

Skatteetaten 


Innsendt av BrukerTor - 7. april 2025 14:27

Hvorfor og hvorledes oppstår negativ inngangsverdi på aksjer? Jeg solgte meg ut av et selskap hvor jeg selv mener jeg solgte altfor billig, men det ble skatt på hele salget + en del ekstra pga negativ inngangsverdi. Jeg satt igjen med ca. halvparten av salget. (surt!).

Hei, BrukerTor

Negativ inngangsverdi kan oppstår på grunn av RISK regulering for akjser som ble ervervet i 2005 eller tidligere eller ved tilbakebetaling av innbetalt kapital. Dette er kapital som tidligere er utbetalt skattefritt til aksjonærne. Gevinst ved salg av akjser skattelegges med 37.84 prosent så vi har forståelse for at det kan opplevelsen. 

Hilsen Marie, 

Skatteetaten 


Innsendt av Tommy - 7. april 2025 14:29

Hei Har hatt pensjon i 30år. Ingen forandringer!!! Men siste 5 år restskatt på.18000.- Og mere? I år 37000.- Skjønner ikke noe.. Samme som før Ingen inntekt kun høyere husleie og renter og som alle andre mat og strøm! Nor logisk svar??? Skattekort kommer... Og skattemelding kommer utfyllende og jeg ser" igjennom" Men kan lite så det blir til at jeg signerer. PS Har ikke formue Tommy

Hei, Tommy

Det er ikke så lett finne ut hvorfor du får restskatt uten å se tallene dine.  En forklaring kan være renteinnkter men anbefaler at du tar kontakt med oss for å finne ut av det. Du kan og se her om du kan finne ut av det ved å lese på skatteetaten.no se Restskatt – må betale penger - Skatteetaten 

Hilsen Marie,

Skatteetaten 


Innsendt av Kivoj - 7. april 2025 14:32

Hvis man er et ektepar vil formue bli beskattet samlet eller bør man fordele formuen seg imellom mest mulig likt for å bli mest mulig gunstig besakattet samlet sett?

Hei, Kivoj

Ja for et ektepar blir formuen skattlagt samlet og fribeløpene fordeles forholdsmessig.  Fribeløpet for formue per person er kroner 1.700.000 for inntektsåret 2024. 

Hilsen Marie, 

Skatteetaten 


Innsendt av Syvende far - 7. april 2025 14:42

Jeg er høreapparatbruker i arbeids sammenheng. Mine nåværende apparater gjennom NAV fungerer dårlig, og jeg har ikke krav på nye før om tre år. (Seks års intervall) For å fungere bedre i jobb og sosialt, vurderer jeg å bruke sparepenger på å kjøpe et par apparater som fungerer bedre (ny AI- teknologi)Prisen er dyr,35000,-kr . Vil jeg kunne trekke av utgifter til dette på skatten neste år? Vil utgifter til justering kunne føres opp som fradrag? (Fra 500-5000kr pr justering). Takk for svar.

Hei, Syvende far

Ordningen med fradrag for store sykdomsutgifter opphørte i 2012. Det er en overgangsordning for de som hadde fradrag i inntektsårene 2010 og 2011 se Sykdomsutgifter - Skatteetaten 

Dersom utgiftene er knyttet til inntjening av inntekten din så kan de trekkes fra (hovedregelen om at du  men inngår da i minstefradraget.  Se her hvis du har kostnader som er høyere enn minstefradraget Minstefradrag - Skatteetaten  

Hilsen Marie,

Skatteetaten 


Innsendt av stein haugan - 7. april 2025 14:43

Hei, jeg har endel fond, og må betale en forskudskatt på 140 000 i forskudsskatt. men har den siste 2 mnd. tapt 200 000 på mene fond. EKan jeg melde dette inn for å slippe å betale foskudsskatt? Jeg har ikke eget firma.

Hei, Stein 

Det er tap ved realisasjon som kan trekkes fra og det skal føres i skattemeldingen.  Jeg vil anbefale deg å sjekke skattekortet ditt når det gjelder forventet utbytte, aksjegevinster etc. 

 

Hilsen Marie,

Skatteetaten 


Innsendt av Asle Gjerme - 7. april 2025 14:46

Hei eg er pendler bor på Brakkerigg i Drammen Har 196 døgn med overnatting der. Hvor mye kan eg trekke fra på pendlerfradrag

Hei, Asle 

Ja det er egne regler for pendlere som bor på brakke men jeg forutsetter at du kan regnes som pendler. Du kan da trekke fra utgifter til kost, forutsatt at du dekker dette selv. Fradragssatsen for 2024 for bolig uten kokemulighet er kroner 400 per døgn. 

For pendlere som bor på brakke som gjelder ikke begrensningen på 24 måneder. 

Se her;  Kost og losji - sats for fradrag - Skatteetaten 

Hilsen Marie,

Skatteetaten 


Innsendt av Harald Reks - 7. april 2025 14:55

Hei, ved krav om fradrag for reiseutgifter. F.eks bompenger, må man sende med kvittering for passeringer ?

Hei, Harald 

Nei det er ikke nødvendig å legge ved kvitteringer for passeringene 

Hilsen Marie,

Skatteetaten 


Innsendt av Mino - 7. april 2025 15:08

Ekstra kosthold utgifter på grunn av kroniske sykdommer, som jeg fikk fradrag for i flere år og plutselig ble fjernet. Skal det legges inn eller ikke? Om man kjøper varene som ikke finnes her i Norge og kjøper i Sverige, kan man legge inn kvitteringer for disse?

Hei, Mino 

Hvis du hadde fradrag for store sykedomsutgifter for årende 2010 og 2011 så vil du ha rett på dette fradraget dersom vilkårene ellers er tilstede. Se Sykdomsutgifter - Skatteetaten

Det er helt greit at du tar med utgifter for varer som er kjøpt i Sverige. 

Hilsen Marie,

Skatteetaten 


Innsendt av June - 7. april 2025 15:15

Når det gjelder feriepenger som er opptjent året før har man betalt skatt av i 2023 og blir betalt ut i 2024 da skal vel ikke bli trukket skatt av i 2024? Mvh. June

Hei, June 

Feriepenger er skattepliktige det året de blir utbetalt og skal da være med i beregningen. Skattesystemet er slik at vi betaler skatt i 10,5 måneder hvert år. Derfor har vi "halv" skatt i desember og får feriepengene utbetalt uten skattetrekk. 

 

Hilsen Marie,

Skatteetaten 


Innsendt av Jan Georg Aalberg - 7. april 2025 15:20

Hei. Har en jobb i industrien som sliter endel klær som ikke arbeidsgiver dekker. Hvor føres slikt fradrag? Mvh. Jan G.

Hei Jan Georg,

Slike utgifter inngår i minstefradraget eventuelt så kan du kreve fradrag for faktiske utgifter istedenfor minstefradraget. Se Minstefradrag - Skatteetaten 

Hilsen Marie.

Skatteetaten 


Innsendt av Helge - 7. april 2025 15:34

Pensjonsfradrag. Hvordan kan dette fordeles mellom ektefeller for å få mest mulig nytte av det?

Hei, Helge 

Antar at du tenker på skattefradraget for mottakere av alderspensjon fra foletrygden eller AFP. Selve skattefradraget kan du ikke flytte på men det vil for noen kunne lønne seg å flytte på kapitalinntekter se Skattefradrag for mottakere av alderspensjon fra folketrygden eller AFP - Skatteetaten 

Hilsen Marie,

Skatteetaten 


Innsendt av Keipen - 7. april 2025 15:48

Ektefeller der den ene ikke har skattepliktig inntekt men har krav på fradrag for store sykdomsutgifter (fra 2010/2011). Ønsker at dette fradraget med tilhørende dokumentasjon føres på den andre ektefellen. Det er forsøkt lagt inn på Særfradrag for store sykdomsutgifter hos den andre ektefellen, men det kommer da merknad om at ektefellen det føres på, ikke har rett til dette fradraget. Hvor og hvordan skal det da føres?

Hei, Keipen 

Fradraget for store sykdomsutgifter må legges på den som har rett på fradraget. Ved skatteberegning av ektefeller så vil dette bli overført automatisk. Dette vil vise på skatteberegningen når dere begge har levert skattemeldingene. 

Hilsen Marie,

Skatteetaten 

 


Innsendt av Utleier - 7. april 2025 15:50

Hei, Stemmer det at man kan trekke fra månedlige leiekostnader (altså husleie) som jeg betaler for en utleieleilighet som leies ut? (Mao så netto skattbar leieinntekt blir lavere) Mvh Utleier

Hei, Utleier

Hvis du leier ut en leilighet som du selv leier og skattlegges for inntekten av denne så kan du trekke fra husleien på leiligheten.  

Hilsen Marie,

Skatteetaten 


Innsendt av Tora - 7. april 2025 16:13

Min kone er pensjonist og hadde ikke intekt i -24 unntatt noe renteinntekter. Kan jeg overføre mine renteinntekter(ca80000)til henne slik at hun får minstefradrag ?

Hei, Tora

Du kan overføre renteinntektene til henne. Hun vil ikke få minstefradrag i renteinntektene men vil da få brukt personfradraget sitt som er på kroner 88.250 for 2024. Det vil lønne seg for henne/dere å få utnyttet hennes personfradrag. 

Hilsen Marie,

Skatteetaten 

 

 


Innsendt av Inge Stensland - 7. april 2025 16:15

Jeg har helt siden 1980 tallet ervervet aksjer i amerikanske IBM gjennom Computershare. Er jeg berettiget til skjermingsfradrag på utbytte og eventuell gevinst ved salg. Hvis ja, hvordan gjør jeg dette i selvangivelsen?

Hei Inge,

Ja det vil du være, du finner skjermingsfradraget ved å bruke denne kalkulatoren Finn ditt skjermingsfradrag - Skatteetaten

Hvis aksjene er rapportert inn i skattemeldingen kan du gå inn dette temaet og korrigere der hvis ikke søker du opp temaet utenlandske aksjer

Hilsen Marie,

Skatteetaten 

 


Innsendt av Tom - 7. april 2025 17:21

Hvordan føre kryptovalita som ikke er notert på børs ennå ?

Hei, Tom 

Du finner opplysningeer om hvor mye kryptovaluta du eier ved årets utgang i dine digitale lommebøker (wallets) og hos din formidler, kryptobørs, markedsplass eller tilsvarende.  For å finner formuesverdien så må du regne ut markedsveirdien ved årets utgang. 

I skattemeldingen så velger du tema Finans - Virtueller eiendeler/kryptovaluta, bruk hjelpeteksten for å fnne ut hva du skal legge inn. 

Du trenger ikke å sende inn dokumentasjon men ta vare på den.

Se Formue - rapportere, fylle ut og dokumentere - Skatteetaten 

Hilsen Marie,

Skatteetaten 

 

 


Innsendt av BS - 7. april 2025 17:46

Gjelder et ektepar hvor mannen døde i 2024. Enken sitter i uskiftet bo. Mannen har i 2024 negativ alminnelig inntekt som overstiger enkens alminnelige inntekt, så overført fra avdøde i 2024 til enke er mindre enn avdødes negative inntekt. Kommer rest av avdødes negative inntekt i 2024 automatisk til fradrag i enkens inntekt/skatteoppgjør for 2025? Eller er det noe en må fylle ut selv i selvangivelsen for 2025? Og må det anføres noe om dette i de 2 sine selvangiver i 2024?

Hei, BS

Dette underskudd kommer ikke automatisk med på skatttemelidngen hennes for 2025. Hun må føre dette på selv for 2025. For inntektsåret 2024 skal dette gå automatisk så lenge det blir levert skattemeldinger for begge. 

Hilsen Marie,

Skatteetaten 


Innsendt av Finans prinsessen - 7. april 2025 17:49

Hei jeg har fått penger fra min far, jeg har brukt disse pengene til kjøp av eiendom. Da slapp jeg låne disse pengene i banken. Skal dette oppgis på selvangivelsen, jeg har skrevet det som «gave» - Blir dette riktig?

Hei, Finansprinsessen 

Ja  det blir riktig, du skal opgi dette beløpet under feltet arv og gave. 

Hilsen Marie,

Skatteetaten

 


Innsendt av Christina Hind - 7. april 2025 17:57

1. Jeg og samboer har huslån sammen. Han tjener betydelig mye mer enn meg. Når vi fyller ut skattemeldingen, er det da gunstigere at hele lånet står på han, med tanke på skattelette? Eller har ikke det noe å si? 2. Samboer jobber skift og en stor del av lønna hans er tillegg. De siste årene har han blitt skyldig enorme summer skatt, selv om ingenting har endret seg og han har vanlig tabell trekk. Hva kan dette komme av? Er det lurere for han å ha prosent trekk?

Hei, Christina

Samboer må fordele renteutgifene på huslån etter eierandelen på huset. Rentefradraget gir en skattereduksjon på 22 prosent uansett hvem rentefradraget står på. 

I forhold til varable månedsinntekter så kan det lønne seg med et prosenttrekk.  Skattekortet er en prognose så sjekk at opplysningene i skattekortet stemmer. 

Hilsen Marie,

Skatteetaten 


Innsendt av Geir-Olaf Hansen - 7. april 2025 17:59

Må man ta ny takst eller verdivurdering for å sette ned verdien på boligen? Ligningsverdien på min sekundærbolig er mye høyere enn forventet salgspris.

Hei, Geir-Olaf

Hvis opplysningene om boligen er riktige, men markedsverdien fortsatt er for høy, kan du kreve boligen verdsatt etter dokumentert markedsverdi.
Du må selv legge inn den dokumenterte markedsverdien og oppdatere i skattemeldingen din.

Formuesverdi av bolig - Skatteetaten

 

Gyldig dokumentasjon er:

  • takst som er gitt av kvalifisert takstmann, eller
  • verdivurdering som er gitt av en eiendomsmegler som har kjennskap til området der boligen ligger, eller
  • observerbar markedsverdi - det den aktuelle boligen eller tilnærmet lik bolig i samme område er solgt for. Dokumentasjon på observerbar markedsverdi kan være kjøpekontrakt eller lignende der salgssummen framgår. Med tilnærmet lik bolig menes en bolig med samme planløsning, størrelse, standard, utsikt, lyd- og lysforhold. Det er ikke tilstrekkelig å vise til en generell markedsverdi for boliger i området.

Hilsen Rakel

Skatteetaten


Innsendt av Undrende - 7. april 2025 18:03

Jeg har en far som kjøpte en bolig med ca 1700m2 tomt for 3,65 mill for 3 år siden. Mot slutten av 2024 ble det fradelt og solgt en tomt på ca 700m2 for kr 700.000,- Hvordan beregnes inngangsverdien på denne tomten skattemessig?

Hei, Undrende 

Hvis dere ikke har noen inngangsverdi fastsatt for hele tomten så må dere beregne den forholdsmessig på hva som var kjøpesummen for boligen og hva som var kjøpesummen for tomten. 

Hilsen Marie,

Skatteetaten 


Innsendt av Ingrid - 7. april 2025 18:50

Hei. I desember i fjor kjøpte son min og eg eit hus i lag for at han skulle koma seg inn på bustadmarknaden. Vi lånte kr 1.900 000,- som hovedlån, og 212.790,- som tilleggslån fordi det var heftelsar på min eiendom og difor ikkje fekk 1. pr. pant på begge eigedomane. (Den heftelsen er no sletta). Eg eig 25% av "vårt" hus. 1. Vil det vera best for son min om vi endrar andel av lån og renter frå 50/50 til 100% til han i skattemeldinga? 2. Han fekk kr 200.000,- som forskot på arv (til eigenandel på lånet), skal eg óg føre det opp i skattemeldinga mi?

Hei, Ingrid

Som medlånetakarar kan de ikkje fordela lån og renter på lån slik dykk sjølve ønskjer. De skal fordela lånet likt mellom dykk, med mindre de har ein skriftleg avtale som seier noko anna. Son din vil betala mindre skatt dersom han får 100 prosent av lån og renter, gitt at han har høg nok inntekt til å kunna få frådrag for heile rentekostnaden.

Arv eller gåve skal førast i skattemeldinga til den som får arv eller gåve, dersom beløpet er på 100 000 kroner eller meir. Du som har gitt gåve eller arv, skal ikkje føra det opp i skattemeldinga di. 

Helsing Hanne, 

Skatteetaten


Innsendt av Kalle - 7. april 2025 19:27

Må gjeldsrenter deles 50/50 Mellom ektefeller???

Hei, Kalle

Dere kan fordele lån og renter slik dere ønsker hvis dere er 

  • ektefeller

Fordeling av lån og renter når du har lån sammen med andre - Skatteetaten

 

Hilsen Rakel,

Skatteetaten


Innsendt av Esther - 7. april 2025 20:17

Hva skjer om eksmann med felles barn krever seksjonen for barnepass delt 50% og jeg vil ha den uendret (100%)? Da det er jeg som betaler denne fast. Han har vippser for utstyr og annen aktivitet. Vil dette kunne føre til eventuell tilbakebetaling hos meg? Bør jeg da legge til annen barnepass? Hvordan dokumentere privat barnepass? Er skjermbilde fra Vipps nok?

Hei, Esther

Foreldrefradraget gis til den som barnet har bodd sammen med største delen av året. Hvis dere ønsker å endre den ferdigutfylte verdien, må begge endre sine skattemeldinger. Hvis din tidligere partner ikke vil endre, må du endre hos deg og angi årsak til endring i skattemeldingen.

Kostnader til barnepass (foreldrefradrag) - Skatteetaten

 

Legger denne ved hvis aktuelt med betaling av barnepass.

Hilsen Rakel,

Skatteetaten

 


Innsendt av Affen - 7. april 2025 20:28

Spørsmål Ektemaken har langt mindre skatteprosent enn det eg har. Kan eg overføra andre inntekter enn løn, som renteinntekter av bankinnskot og aksjeutbyte over frå mi sjølvmelding til ektmakemaken sin og på den måten få samla mindre skatt? Om dette kan gjerast, er det andre inntekter som og kan overførast enn dei eg nemner ovanfor?

Hei, Affen

Skatten vil bli den same uansett kven inntekter som renteinntekter og akjseutbytte står på.  Det er ikkje alle innteker som kan førast over frå den eine ektefellen til den andre, askjeutbytte er eit eksempel på slik inntekt . Sjå Fordele inntekt, kostnader og formue - Skatteetaten 

Helsing Marie,

Skatteetaten 


Innsendt av Nummis - 7. april 2025 20:52

Hei jeg har en aks konto som ble flyttet fra S banken til nordnet alle aksjer og fond som var på konto ved overføring har fått 0 kr i kostpris. Har solgt en del aksjer og byttet fond i fjor òg tok ut noen penger i fjor som jeg nå må skatte for i henhold til skatteetaten. Jeg mener at jeg kun har tatt ut innskutte verdi og ikke gevinst men det er ikke lett å få oversikt over dette hverken hos Nordnet som skylder på Sbanken eller hos S banken som ikke svarer på mail. Jeg har og flyttet noen aksjer kjøpt via avtale på jobb også disse har fått kostpris 0 kr På skatteetaten står det bare gevinst på Ask konto og ingen inngangsverdi på konto. Har dere et råd over hvor jeg kan finne inngangsverdien på Ask konto? Gevinst stemmer om disse aksjene har fått kostpris på 0 kr så her har jeg fått alt for mye i skatt.

Hei Nummis

Sender over informasjon som kan hjelpe deg. 

Ta gjerne kontak med oss på tlf for mer veiledning.

Aksjesparekonto (ASK) - Skatteetaten

 

Hilsen Rakel

Skatteetaten


Innsendt av Husam - 7. april 2025 20:54

Hva er viktig å tenke på med utleie?

Hei, 

Det er flere ting som kan være lurt å tenke på i forbindelse med utleie av bolig. 

Hvilken type bolig du leier ut, om du bor i boligen selv og om du leier ut i kort- eller lang tid påvirker hvordan du skal beregne skatt på  utleie av bolig. 

Du finner informasjon om utleie av bolig og eiendom her: Skatt når du leier ut bolig og eiendom

Hilsen Hanne, 

Skatteetaten


Innsendt av Anders - 7. april 2025 21:08

Jeg ønsker en vurdering av skattemessig behandling knyttet til hogst på en næringseiendom/skogeiendom jeg eier. Det gjelder en eiendom på rett under 3000 dekar, hvor det i 2024 ble gjennomført full avvirkning etter anbefaling fra hogstfirma. Bakgrunnen var omfattende billeangrep og råteskader, og det ble sterkt anbefalt å ta ut all skog raskt for å berge gjenværende verdier og hindre videre spredning. Etter hogsten står det ikke igjen produktiv skog, og videre skogsdrift på eiendommen er derfor ikke aktuelt. Eiendommen vil ikke generere skoginntekt fremover, og det foreligger heller ingen planer om fremtidig drift. Det er planteplikt, og planting vil bli utført i 2025, men dette gjøres kun for å oppfylle lovpålagt krav, ikke med tanke på økonomisk utnyttelse i overskuelig fremtid. Jeg har også noen mindre teiger i andre kommuner, men disse vurderes solgt og vil uansett ikke drives videre. Gitt dette lurer jeg på følgende: 1. Kan denne situasjonen anses som "avsluttende drift" etter skatteloven § 5-1, slik at inntekten beskattes som kapitalinntekt? 2. Dersom det ikke innvilges kapitalbeskatning, finnes det andre skattemessige løsninger som kan lette den økonomiske belastningen? Selv med bruk av tømmerkonto vil store deler av inntekten havne i toppskiktet. Situasjonen er økonomisk ugunstig for meg som grunneier, og jeg håper derfor på veiledning for hvordan dette best kan håndteres skattemessig.

Hei, Anders

Anbefaler at du sender inn dette spørsmålet via kontakt oss Kontakt oss - Skatteetaten 

Hilsen Marie,

Skatteetaten 


Innsendt av Kalle - 7. april 2025 21:39

Leier ut anneks på Airbnb, samme gnr/bnr som hoved bolig, men egen adresse. Kan jeg da skrive av strøm, komm avgifter osv osv

Hei, Kalle

Hvordan skatt på utleie skal beregnes vil være avhengig av om eiendommen som leies ut er din primærbolig, sekundærbolig eller fritidsbolig.

Du kan finne informasjon om utleie av bolig her: Skatt når du leier ut bolig og eiendom

Et anneks en en bygning som typisk har en tjenende funksjon til hovedboligen. Skatteplikten skal da vurderes under ett med boligen.

Hilsen Hanne, 

Skatteetaten

 

 


Innsendt av Sigurd Rønneberg - 7. april 2025 21:58

Hei. Jeg mener at ligningsverdien av min bolig er satt for høyt. Nabohuset (som er større fordi det har kjeller) ble ifjir solgt for kr 1,2 mill lavere enn ligningsverdien av min bolig. Hvordan kan jeg jeg klage / få rettet opp i det ?

Hei, Sigurd

Dersom du kan dokumentere at beregnet markedsverdi i skattemeldingen din er for høy må du først sjekke at byggeår, bolig type og p-rom er korrekt. Dersom disse opplysningene er riktig, kan du endre markedsverdien. 

Gyldig dokumentasjon på markedsverdi kan være: 

1. takst som er gitt av kvalifisert takstmann
2. verdivurdering som er gitt av en eiendomsmegler som har kjennskap til området der boligen ligger
3. observerbar markedsverdi - det den aktuelle boligen eller tilnærmet lik bolig i samme område er solgt for. Dokumentasjon på observerbar markedsverdi kan være kjøpekontrakt eller lignende der salgssummen framgår. Med tilnærmet lik bolig menes en bolig med samme planløsning, størrelse, standard, utsikt, lyd- og lysforhold. Det er ikke tilstrekkelig å vise til en generell markedsverdi for boliger i området.

Dokumentasjonen må være fra etter 1. juli i det året du krever nedsettelse for.

Du kan endre markedsverdien i skattemeldingen din ved å trykke "åpne og endre" på boligen. Her må du trykke på "Jeg mener markedsverdien er for høy og vil endre den" og huke av for " jeg vil beregne formuesverdien ut fra en ny dokumenter markedsverdi eller prisjustert markedsverdi fra 2019". 

Hilsen Hanne, 

Skatteetaten

 


Innsendt av Ingunn - 8. april 2025 02:00

Jeg har refinansiert mitt huslån og tatt ny e-takst. Jeg finner ikke regningen på dette - men holder det med bilde fra betaling i nettbank som dokumentasjon for avdrag. Hvor skriver jeg inn fradraget?

Hei, 

Du trenger ikke legge ved dokumentasjon i skattemeldingen din, men må ha den tilgjengelig dersom vi be om dokumentasjon. Dersom utskriften fra nettbanken ikke gir nok informasjon om kostnaden, kan du kanskje ta med de som har utført e-taksten for å få dokumentasjon. 

Kostnaden kan legges inn under "Kostnader til refinansiering av lån". Du kan lese mer om refinansiering på Lån og renter på lån.

Hilsen Hanne, 

Skatteetaten


Innsendt av El hassan - 8. april 2025 07:14

Jeg har parkerings abonnement på grunn av jobben .hvor kan jeg føre utgifter i selvangivelsen. Mvh El hassan

Hei, El Hassan

Du kan ikke kreve fradrag for kostnader til parkering i skattemeldingen din.

Sjekk gjerne ut fradragsveilederen vår for å se om det er andre fradrag du kan kreve.

Fradragsveilederen

Hilsen Hanne,

Skatteetaten


Innsendt av Per - 8. april 2025 07:49

Hei. Har investert eit betydelig pengebeløp i eit As for 10 år siden som gikk konkurs i 2023, hvordan går ein fram her.? Vi overførte eigerskapet til eit holdingselskap for 2 år siden. Kan ein føre av eit tap på skattemeldingen.?

Hei, Per

Da det var holdingselskapet som eide aksjene, kan ikke du føre fradrag i din skattemelding. 

Grunnet fritaktsmetoden vil heller ikke holdingselskapet få fradrag - Fritaksmetoden - Skatteetaten

Hilsen Hanne, 

Skatteetaten


Innsendt av Johne Hausken - 8. april 2025 08:18

Kan renter fra sparekonto ( ikke felles konto ) føres på den ektefellen som har lavest inntekt?

Hei, Johne

Ektefeller, registrerte partnere og meldepliktige samboere kan velge hvordan de vil fordele enkelte inntekter og fradrag i skattemeldingen mellom seg.

Renteinntekter fra bankkonto er en av inntektene som kan fordeles fritt.

Du finner en full oversikt over det som kan fordeles her: Fordele inntekt, kostnader og formue - Skatteetaten

Hilsen Hanne,

Skatteetaten


Innsendt av Bjørn - 8. april 2025 08:54

Hvorfor får jeg ikke fradrag for relevant litteratur som e24 og finansavisen, eller omfattes dette kanskje av minstefradraget? Hvorfor kommer kjøregodtgjørelse (statens satser) som trekkpliktig kjøregotgjørelse?

Hei, Bjørn

Kostnader til faglitteratur, tidsskrifter mv. for lønnstakere inngår i minstefradraget.

Det er arbeidsgiveren din som innrapporterer kilometergodtgjørelse til oss. Dersom du mener de har innrapportert feil, må du ta kontakt med arbeidsgiver slik at de kan korrigere innrapportert beløp.

Hilsen Hanne,

Skatteetaten


Innsendt av KJS - 8. april 2025 09:31

Hvis man selv bor i en leilighet man leier, og så kjøper en leilighet som man leier ut, vil da leiligheten man leier ut, bli regnet som sekundærbolig, selv om man ikke eier noen annen bolig selv?

Hei, KJS

Dersom du eier en bolig du ikke selv bruker som egen bolig, vil denne bli regnes sekundærbolig.

Det er kun bolig du eier og selv bor i som regnes som primærbolig - Formuesverdi av bolig - Skatteetaten

Hilsen Hanne, 

Skatteetaten


Innsendt av Ulf - 8. april 2025 10:52

Gift par . Hun minstepensjonist med årsinntekt kr204 000. Han totalinntekt inkl pensjon ca kr 800,000. Renteutgifter ca kr 700,000. Bør hele rentebeløpet settes på han eller hva vil dere anbefale

Hei, Ulf

Dersom den ene ektefellen har lav inntekt slik som din kone, kan der være lurt å legge inn fradrag på den med høyest inntekt. Det kan også være lurt å legge inn inntekter, slik som renteinntekter, på den med lavest inntekt for å få brukt personfradraget og få økt skattefradarget på pensjon. Du kan se hvilke inntekter og kostnader som kan fordeles på vår nettside: Fordele inntekt, kostnader og formue - Skatteetaten 

Legg gjerne også inn tallene deres i skattekalkulatoren for å se hvordan den totale skatten blir når dere flytter på inntekter og kostnader. 

Hilsen Hanne, 

Skatteetaten


Innsendt av Erik - 8. april 2025 11:12

Jeg har solgt én av mine to garasjeplasser i sameiets garasjekjeller. Jeg har bodd i leiligheten sammenhengende siden 2016. Begge parkeringsplassene har hatt en tjenende funksjon for boligen og ville naturlig fulgt med boligen ved et salg. Hver parkeringsplass utgjør en ideell andel av sameiet og har samme gårds- og bruksnummer som min leilighet. Er salget skattepliktig?

Hei, Erik

Separat salg av garasje som har vært ansett som tjenende bygning etter reglene om fritaksbehandling i minst ett av de to siste årene før realisasjon, vil følge samme regler for skatteplikt av eventuell gevinst som boligeiendommen den er tilknyttet.

Du kan lese mer om garasje og salg av bolig og eiendom på våre nettsider. 

Hilsen Hanne, 

Skatteetaten


Innsendt av m d - 8. april 2025 11:14

Kan man skrive opperasjons kostnad og store medisin utgigter i skatten ?

Hei, M D

Bestemmelsen om særfradrag for store sykdomskostnader er opphevet fra og med inntektsåret 2012. Det er kun de som har krevd særfradraget i 2010 og 2011, som inntil videre kan kreve fradraget i en overgangsfase. 

Hilsen Hanne, 

Skatteetaten


Innsendt av Skogeier - 8. april 2025 12:21

Hei, Eier en andel av en skog. Denne har stått urørt i årevis. I år har vi hugget hele skogen. Totale inntekter ca 300.000 som skal fordeles på flere. Det vil ikke bli inntekter på denne skogende neste 30 årene. Hvilken skatteprosent skal vi betale og hvordan skal dette oppgis? Ikke mva pliktig.

Hei, Skogeier

Det er flere ting som spiller inn for å avgjøre hvordan inntekten fra skog skal beskattes, det første du må gjøre er å avgjøre om du har næringsskog, kapitalskog eller hobbyskog. Du kan lese om skog på våre nettsider - Skatt for deg som eier skog

Hilsen Hanne, 

Skatteetaten


Innsendt av Stefan - 8. april 2025 12:24

Hvor i selvangivelsen skal man legge inn arbeidsreiser? Finner ikke noen steder med det temaet.

Hei, Stefan

Arbeidsreiser kan du legge inn ved å søke i søkefeltet på "arbeidsreiser". Du får da opp "arbeids- og pendlerreiser". 

Du kan også legge til "arbeids- og pendlerreiser" under "arbeid, trygd og pensjon" i skattemedingen din. Her finner du: Ønsker du å oppgi andre opplysninger under temaet "Arbeid, trygd og pensjon"? og kan trykke på "se hva du kan legge til". 

Hilsen Hanne, 

Skatteetaten


Innsendt av Ambassadøren - 8. april 2025 13:47

Hei, Jeg har fått restskatt, men ser at feriepengene er med i skattemeldingen. Disse er skattefrie, hvordan fjerne jeg dem?

Hei, Ambassadøren

 

Feriepenger er skattepliktige de året de blir utbetalt. De kan utbetales trekkfritt dvs at de kan utbetales uten skattetrekk. Skattekortet er beregnet slik at vi betaler i skatt i 10,5 måneder hvert år slik at vi har halv skatt i desember og får feriepengene utbetalt uten skattetrekk. 

Hvis man skifter jobb så kan man oppleve å få feriepenger fra den gamle jobben utbetalt trekkfritt og utbetaling av lønn i juni uten skattetrekk.  Dette kan ofte føre til restskatt. 

Hilsen Marie,

Skatteetaten 

Norsk Familieøkonomi