Sparing og investering

Hvordan spare til barnebarn

Å kjøpe gaver til barnebarna kan være utfordrende, særlig når mange barn tilsynelatende har alt. Da kan du gi noe som kan være til glede på sikt.

Vi får ofte henvendelser fra medlemmer som ønsker råd om hvordan de kan spare best mulig til sine barnebarn. Flere opplever at gavene deres til barnebarna drukner i alt det andre de får. Ved å opprette sparing til barnebarn har man mulighet til å gi noe som vil være til glede og hjelp for dem fram i tid.

Når man oppretter sparing til små barn er det ofte snakk om penger som ikke skal benyttes før om mange år. Med en lengre tidshorisont kan man fint ta litt risiko med sparingen.

En spareavtale til barnebarn som skal bygge seg opp over tid kan lede til en god sum til slutt. Dette er penger som kan komme godt med ved et eventuelt boligkjøp eller lignende. For enkelte kan det være avgjørende for å komme seg inn i boligmarkedet.

For denne type langsiktig sparing anbefaler vi aksjefond, og gjerne et globalt indeksfond uten store kostnader. Start eksempelvis med et par hundrelapper i et fond som fylles på hver bursdag og jul. Mange velger å starte sparingen allerede som dåpsgave.

Dersom man for eksempel har en fast sparing til aksjefond på 500 kroner hver måned i 18 år vil dette kunne utgjøre cirka 220 000 kroner med en gjennomsnittlig avkastning på 7,5 prosent. 

Vær oppmerksom på at dersom du sparer i barnets navn, vil dette kunne påvirke stipendet fra lånekassen. I dette tilfellet vil barnet også få tilgang til pengene når han eller hun fyller 18 år, og dette er noe mange ikke ønsker. For å unngå dette kan man spare i foreldrenes navn. Det finnes investeringskontoer hvor man kan sette barnet som begunstigede dersom noe skulle skje med den som eier kontoen.

Dersom du ønsker å spare i barnets navn, anbefaler vi å gi et gavebrev sammen med sparingen, hvor det framkommer at pengene skal unndras fylkesmannen. Da har foreldrene anledning til å endre på spareløsningene selv om pengene overskrider minstebeløpet (i dag 2G). 

Ta gjerne kontakt med meg dersom du ønsker uavhengige råd om sparing.  

Hilsen Eva

Få tilgang til våre medlemsfordeler og rådgivning
65,- pr. mnd. i 12 mnd.

Hva trenger du hjelp til?

Det koster ikke noe å spørre!

Jo mer spesifikk spørsmålstillingen er jo mer konkret kan vi svare. Alternativt kan vi kontaktes på telefon 51 77 50 00 mellom kl.09:00 – 15:00.

Pensjon

Ikke gå i AFP - fellen(e)

Vi får mange forespørsler fra våre medlemmer om AFP-ordninger i privat sektor. Det er vanskelig å ha oversikt over alle kravene som må oppfylles før du har rett på AFP.

Foto: iStock.com

Sparing og investering

Ny aksjesparekonto
utsetter skatten din

Aksjesparekonto gir deg mulighet til å bytte fond, og kjøpe og selge aksjer uten at det utløser skatt før du tar pengene ut av kontoen. Men pass på at du vet hva du gjør før du flytter investeringene dine inn i den første og beste kontoen banken din anbefaler.

iStock.com

Medlemshistorier

Kunnskap kan gi deg
en bedre pensjon

Det er ikke uvanlig å velge bort aksjefond på grunn av utrygghet og litt for lite kunnskap. Uheldigvis kan dette medføre at mange sitter igjen med en langt lavere pensjon enn de kunne ha fått.

Norsk Familieøkonomi