Sparing og investering

Hvordan spare til barnebarn

Noen ganger har jeg møter med besteforeldre som ønsker råd om hvordan de kan spare best mulig til sine barnebarn. Mange synes at barnebarna får så mye gaver på store dager at presangen fra bestemor og bestefar drukner i alt det andre. Da er det noen som heller ønsker å gi noe som kan være til glede på lengre sikt.

Når man oppretter sparing til små barn er dette ofte penger som ikke skal benyttes før om mange år. Da kan man fint ta litt risiko med pengene for å få mer igjen over tid.

Lager man en spareavtale til barna som skal bygge seg opp over mange år kan det bli gode penger over tid.

Min anbefaling er at man oppretter sparing i et aksjefond. Gjerne et globalt uten store kostnader slik at man er godt spredd i markedet. Et globalt indeksfond kan da være et godt alternativ. Starter man med å gi en liten julegave på noen hundrelapper i et fond, kan det være fint å fylle på over tid både for foreldrene og besteforeldrene.

Dersom man for eksempel har en fast sparing til aksjefond på 500 kroner hver måned i 18 år vil dette kunne utgjøre ca. 220 000 kroner med en gjennomsnittlig avkastning på 7,5 prosent. Det vil si gode penger som kan benyttes til egenkapital til bolig, eller som ekstra støtte i studenttilværelsen.

Vær oppmerksom på at dersom du sparer i barnets navn vil dette kunne påvirke stipend fra lånekassen, dersom barnet har høy formue når han/hun skal begynne på sine studier. Barnet vil også få tilgang på disse pengene på 18 års dagen, noe mange ikke ønsker. Da kan man eventuelt spare i navnet på foreldrene. Det finnes investeringskontoer hvor man kan sette barnet som begunstigede dersom noe skulle skje med den som eier kontoen. Snakk med rådgiver om dette for å finne en løsning som passer best for deres tilfelle.

Dersom du sparer i barnets navn anbefaler jeg deg å gi et gavebrev sammen med sparingen hvor det framkommer at pengene skal unndras fylkesmannen. Da har foreldrene anledning til å endre på spareløsningene selv om pengene overskrider minstebeløpet (i dag 2G).

Ta gjerne kontakt med meg dersom du ønsker uavhengige råd om sparing.  

Hilsen Eva

Få tilgang til våre medlemsfordeler og rådgivning
64,- pr. mnd. i 12 mnd.

Hva trenger du hjelp til?

Det koster ikke noe å spørre!

Jo mer spesifikk spørsmålstillingen er jo mer konkret kan vi svare. Alternativt kan vi kontaktes på telefon 51 77 50 00 mellom kl.09:00 – 15:00.

Pensjon

Ikke gå i AFP - fellen(e)

Vi får mange forespørsler fra våre medlemmer om AFP-ordninger i privat sektor. Det er vanskelig å ha oversikt over alle kravene som må oppfylles før du har rett på AFP.

Foto: iStock.com

Sparing og investering

Ny aksjesparekonto
utsetter skatten din

I september kommer det en ny aksjesparekonto som gir deg mulighet til å bytte fond, og kjøpe og selge aksjer uten at det utløser skatt før du tar pengene ut av kontoen. Men pass på at du vet hva du gjør før du flytter investeringene dine inn i den første og beste kontoen banken din anbefaler.

iStock.com

Medlemshistorier

Kunnskap kan gi deg
en bedre pensjon

Det er ikke uvanlig å velge bort aksjefond på grunn av utrygghet og litt for lite kunnskap. Uheldigvis kan dette medføre at mange sitter igjen med en langt lavere pensjon enn de kunne ha fått.

Norsk Familieøkonomi