Nettmøte om skattemeldingen

Les svarene fra Skatteetaten.


Nettmøte om skattemeldingen

Skatteetaten takker for mange gode spørsmål og har nå avsluttet nettmøtet. Vi ønsker alle lykke til med å sjekke skattemeldingen sin. Dersom du lurer på noe, kan du lese mer om skattemeldingen på skatteetaten.no.


Innsendt av Paul Kåre Bring-Karlsen - 17. april 2018 17:30

Kan jeg skrive av Boligskatten på skattemeldingen fra 2017

Hei

Formueskatt på bolig er ikke fradragsberettiget.

Kommunal eiendomsskatt er som hovedregel ikke fradragsberettiget, men dersom du leier ut bolig, så kan du ha krav på fradrag for den.

Du kan lese mer om fradrag og bruke fradragsveilederen vår på www.skatteetaten.no/fradrag

Hilsen Eivor, Skatteetaten


Innsendt av Hezar kawa - 17. april 2018 17:54

Hvordag keg kan klage på skatt, Jeg må betale rest skatt

Hei

 

Hvis du skal klage på skatten finner du informasjon om dette her:

skatteetaten.no/klage

Jeg minner om at  fra og med  inntektsåret 2016 kan du i de fleste tilfeller endre skattemeldingen selv om leveringsfristen er passert, i steden for å klage.

Er problemet derimot at du ikke finner årsaken til at du ligger an til restskatt nå i 2017 er ikke dette noe du kan klage på. Det du kan gjøre er å sammenlignen grunnlaget du har for skattetrekk i 2017, med tallene i skattemeldingen. Ta utgangspunkt i den siste skattetrekkesmeldingen din for 2017 og se hvordan den stemmer over ens med skattemeldingen. Der hvor det er forskjeller mellom de to ligger i de aller fleste tilfellene åraken til restskatten. Alternativt kan det være at flere enn en arbeidsgiver har benyttet skattetrekket for hovedarbeidsgiver.  

Du finner mer informasjon her:

https://www.skatteetaten.no/person/skatt/skatteoppgjor/restskatt/hvordan-unnga-restskatt/

 

Hilsen Ole-Aleksander, Skatteetaten

 


Innsendt av luctil - 17. april 2018 18:04

Jeg har opprettet et AS (konsulenttjenester) i des.2014 som aldri har gitt inntekstsgivende oppdrag. Regnskapene for 2015,2016 og nå 2017 er gjort opp med underskudd som er dekket med private midler. Er underskudd(ene) fradragsberettiget i min private likning ?

Hei

 

For tap i et aksjeselskap er det ikke fradrag for disse for eierene privat.  Dette fordi selskapet og eierene er separate skattesubjekt. Ikke før eventuelt selskapet avvikles eller går konkurs vil det være fradragsrett. Fradraget vil da utgjøre forskjellen mellom det du har skutt inn av verdier i selakapet og det du får igjen når det avvikles.

 

Hilsen Ole-Aleksander, Skatteetaten

 


Innsendt av Ragnhild - 17. april 2018 18:23

Får en skattefradrag for omfattende oppussing?

Hei

Oppussing av egen bolig er ikke fradragsberettiget.

Dersom du leier ut boligen så kan du ha krav på fradrag for vedlikehold av boligen. Du får ikke fradrag for påkostninger av boligen, selv om du leier ut.

Du kan lese mer om utleie av bolig og fradrag ved utleie her: https://www.skatteetaten.no/person/skatt/hjelp-til-riktig-skatt/bolig-og-eiendeler/bolig-eiendom-tomt/utleie/.

Hilsen Eivor, Skatteetaten

 


Innsendt av Skattebetaler - 17. april 2018 19:00

MIN mann og jeg eier et eldre hus. Der er 2 leiligheter i huset pluss en hageleilighet. Vi bor i første etasje og leier ut andre etasje og hageleilighet. Nå ønsker vi ikke å leie ut andre etasje pga at vi trenger tilgang til ekstra rom og bad selv. Det er også endel uro med leietakere som skal opp til leiligheten. Enten leier vi ikke ut andre etasjen mer eller så blir det kun ett rom og kjøkken med deling av bad med oss. Må vi regnskapsligne huset videre eller er leieintekten skattefri.

Hei

 

Uten flere opplysninger er det vanskelig å gi deg et eksakt svar. Utgangspunktet er at ved utleie over 30 dager av deler av boligen du selv bor i så er leieinntektene skattefrie når du leier ut mindre enn halvparten av din egen bolig.   

«Mindre enn halvparten» avgjøres ut fra boligens utleieverdi på det frie markedet. Arealet er ikke avgjørende i denne sammenheng, men ofte henger selvsagt areal og utleieverdi sammen.

Når det gjelder den delen du selv bor i, vil utleieverdien beregnes ved en tenkt leieinntekt ved langtidsutleie.
For utleid areal, vil utleieverdien avhenge av leietakers bruk av arealet, for eksempel leie til boligformål på langvarig basis eller kortvarig basis.

For mer informasjon se:

https://www.skatteetaten.no/utleie

https://www.skatteetaten.no/person/skatt/hjelp-til-riktig-skatt/bolig-og-eiendeler/bolig-eiendom-tomt/utleie/utleie-av-del-av-egen-bolig/skatteregler/

 

Hilsen Ole-Aleksander, Skatteetaten

 


Innsendt av Arne Jørgensen - 17. april 2018 19:29

Må skattemeldingen leveres eller går det automatiskt?

Hei

Skattemeldingen er forhåndsutfylt ikke ferdigutfylt, så det er viktig at du sjekker at alt stemmer.

Har du skattemelding for pensjonister og lønnsmottakere så trenger du ikke levere dersom den skattemeldingen du mottar er korrekt. Ingen endring, ingen levering.

Næringsdrivende og de som mottar skattemelding for næringsdrivende må levere skattemeldingen elektronisk.

Hilsen Eivor, Skatteetaten

 


Innsendt av olny - 17. april 2018 19:50

Ved investeringer i valuta ved hjelp av utenlandsk selskap - er gevinst skattbar og tap fradragsberettiget?

Hei

Gevinst eller tap på investeringer i valutahandel vil være skattepliktig eller fradragsberettiget. 

Vi anbefaler at du benytter veiviseren du finner her for hjelp med føringen i skattemeldingen:

https://www.skatteetaten.no//finansveileder/

Hilsen Ole-Aleksander, Skatteetaten 


Innsendt av Jostein - 17. april 2018 20:08

Hei. Jeg arvet en andel nesten 25% i et "sovende" aksjeselskap - selskapet hadde kun enkelte finansielle plasseringer. Verdien på arven var ca 100.000,-. Selskapet er nå oppløst, aksjekapitalen er tapt og verdien på aksjene ble ført til 0,-. Kan jeg kreve fratrekk for dette i selvangivelsen - tap på aksjer?

Hvis aksjekapitalen er konstatert tapt og dette er endelig, vil dette regnes som realisasjon (salg) av de aktuelle aksjene. Dermed kan du føre tapet til fradrag som tap ved salg av aksjer, post 3.3.10. Beregningen fremkomer ved at du fra realisasjosnbeløpet null trekker fra det beløp du har betalt for de aktuelle aksjene (inngangsverdien)

 

Hilsen

Jørn, Skatteetaten


Innsendt av Ole Johnny Møyholm - 17. april 2018 20:19

Hva er verdsettingsrabatt og hvordan beregnes den?

Hei

 

Verdsettingsrabatt er en rabatt som gis på enkelte eiendeler som bolig- og næringseiendom, aksjer mv. og driftsmidler. Verdsettingsrabatten reduserer grunnlaget for formuesskatt og gir lavere formuesskatt om du har en netto formue som overstiger minstebeløpene, se satsene for formuesskatt.

Dersom du har gjeld, vil fradraget for gjeld bli redusert forholdsmessig mellom verdien av eiendeler med verdsettingsrabatt og verdien av din samlede formue. Har du ektefelle, registrert partner eller meldepliktig samboer vil gjeldsfradraget bli redusert på grunnlag av begges samlede eiendeler og gjeld.

Du finner mer informasjon og eksempler på utregning her:

https://www.skatteetaten.no/person/skatt/hjelp-til-riktig-skatt/verdsettingsrabatt-ved-fastsetting-av-formue/

 

Hilsen Ole-Aleksander, Skatteetaten


Innsendt av Pedro - 17. april 2018 20:37

Jeg har leid ut en leilighet som jeg ikke bor i selv i 6 år. I 2017 greide jeg ikke å få på plass ny leieboer i tide slik at leieinntektene ble kr. 0. De viktigste årsakene til dette var: lengere tid for renovering enn planlagt, sen framdrift ved annonsering og visning, ikke innbetalt depositum o.l. Kan jeg fortsatt bruke skjema 1189 med kr. 0 i inntekt og fradrag for forsikring, oppvarming, kommunale avgifter o.l.?

Du fører utleieskjemaet akkurat på samme måte som før, med de samme fradragspostene, i og med at eiendommen hele tiden anses å være i en utleiesituasjon. Resultatet for dette året er selvsagt at det går ut med et underskudd som går til frdarg i din inntekt

 

Hilsen

Jørn, Skatteeetaten


Innsendt av Kari - 17. april 2018 21:35

Vi har en sønn som har leid ut leiligheten sin i et halvt år høsten 2017. Dette er en borettslagsleilighet. Skal inntekten fra utleie føres i selvangivelsen? Får han ev. halv skatt på hele beløpet, eller kun det som overstiger 20000,-?

Hei

Dersom leieinntektene overstiger 20 000 kroner er hele leieinntekten skattepliktig fra første krone. Skattepliktig leieinntekter og tilhørende fradrag føres inn i skattemeldingen og i utleieskjemaet "RF-1189- Utleie mv. av fast eiendom".

Det er det totale overskuddet ved utleie som det skal betale skatt av.

https://www.skatteetaten.no/person/skatt/hjelp-til-riktig-skatt/bolig-og-eiendeler/bolig-eiendom-tomt/utleie/hele-egen-bolig/slik-forer-du-det-i-skattemeldingen/

Her kan du lese mer om utleie av bolig: www.skatteetaten.no/utleie

Hilsen Eivor, Skatteetaten

 

 

 

 

 


Innsendt av Gurjit Kaur - 17. april 2018 21:48

Hei, jeg lurer på hvorfor jeg betaler så mye skatt når jeg har så mye gjeld.

Hei.

Hva som er mye er et tøyelig begrep. Du må kontrollere skattemeldingen din og se til at inntekter og fradrag for gjeldsrenter er kommet med med riktige beløp.

Hilsen

Børge, skatteetaten


Innsendt av Oeyris - 17. april 2018 21:51

Jeg trenger hjelp ang. skattemelding vedrørende kjøp av leilighet i Hellas og verdisetting av denne i skattemeldingen. Bolig er kjøpt i tre barns navn som gave. Jeg er usikker på hvordan slike ting registreres i meldingen. Jeg må vel registrere at jeg har gitt visse beløp (boligens skatteverdi delt på tre barn) i gave, og barna må vel registrere noe i sine meldinger som del-eiere av boligen. Har dere skatteadvokater som kan bistå?

Hei

Du trenger ikke å registrere at du har gitt en gave i din skattemelding.

Dine tre barn må i sine skattemeldinger føre opp sin andel av boligens formuesverdi i post 4.6.1.

De må også føre inn verdien på mottatt gave i post 1.5.3.

Du kan finne formuesverdien som skal føres i skattemeldingen ved å bruke veilederen som du finner via linken:

www.skatteetaten.no/fritidsbolig

Hilsen Eivor, Skatteetaten


Innsendt av Nadia - 17. april 2018 23:03

Er det skatt på forskudd på arv eller er det andre hensyn å ta?

Hei

Arv og gaver er i utgangspunktet ikke skattepliktig inntekt for deg som mottaker.

Fikk du arv eller gaver for 100 000 kroner eller mer i 2017 skal du opplyse om dette i post 1.5.3 på skattemeldingen.

Hilsen Ole-Aleksander, Skatteetaten

 


Innsendt av Min skatt - 18. april 2018 08:11

Jeg har solgt en eiendom i 2017 og er kjent med at dette må meldes inn. Hvordan går jeg frem for at det skal bli riktig? På forhånd takk!

Hei

Gevinst ved salg av egen bolig er skattefri, dersom vilkår knyttet til eier- og botid er oppfylt. At vilkårene er oppfylt medfører også at et eventuelt tap ved salg av egen bolig ikke er fradragsberettiget.

Kravet til eiertid er ett år og kravet til botider er minst ett år i løpet av de siste to årene.

Oppfyller du kravet til eiertid og botid så trenger du ikke å føre noe i skattemeldingen. Du må kun sørge for at formuesverdien av eiendommen du har solgt ikke står oppført på deg i post 4.3.2.

Dersom du ikke oppfyller kravet til eier- og botid er en gevinst skattepliktig og et tap fradragsberettiget. Du skal sende inn skjema RF-1318 i forbindelse med salget, senest 15. februar. Da vil beregnet gevinst/tap stå forhåndsutfylt i skattemeldingen. Har du ikke sendt inn RF-1318 beregner du skattepliktig gevinst/fradrag og fører det i skattemeldingen. Beregnet gevinst føres i post 2.8.4 og beregnet tap føres i post 3.3.6.

Her kan du lese mer om hvordan salg av bolig føres i skattemeldingen:

https://www.skatteetaten.no/person/skatt/hjelp-til-riktig-skatt/bolig-og-eiendeler/bolig-eiendom-tomt/salg/salg-av-egen-bolig/slik-forer-du-gevinsttap-i-skattemeldingen/

Her kan du lese mer om salg av bolig og eiendom:

www.skatteetaten.no/salgbolig

Hilsen Eivor, Skatteetaten  

 


Innsendt av "Skatten" - 18. april 2018 08:13

Jeg har lånt 200.000.- av min mor, ifjord. Som er enke i uskiftet bo nå. (betaler tilbake med 500 pr.mnd.)Skal dette føres som vanlig lån på meg og tilbakebetalingen, som inntekt på henne? Hun og far hadde adskilt økonomi,hvordan skal vi føre hennes skattemelding når hun nå har avdødes/ ektemannens, penger på sin konto. kommer det som inntekt eller bare som økning i formue?

Hei

Beløpet føres som lån på deg og som utestående fordring på din mor (post 4.1.6) Eventuelle renter som betales føres som fradrag på deg og som inntekt på henne.

Overføring av bankinnskudd fra avdød ektefelle regnes ikke som inntekt, men kommer som formuesøkning.

 

Hilsen

Børge, skatteetaten

 

 

 


Innsendt av Momaro - 18. april 2018 09:02

Jeg er enslig forsørger har en sønn som fyller 18 år i år ..hvordan vet jeg foreldrefradrag er tatt med

Hei.

Du får ikke foreforeldrefradrag for en 18-åring. Foreldrefradrag får du for barn opp til 11 år. Det som kan være aktuellt er særfradrag for enslig forsørger.

Fradraget gjelder hvis du som mottar utvidet barnetrygd for barn under 18 år som du forsørger. Du regnes som enslig forsørger hvis du er ugift, skilt, separert, enke/enkemann, eller ikke hatt samboer i minst ett år.

Fradraget skal være forhåndsutfylt i skattemeldingen post 3.5.5. Du skal ikke selv endre beløpet i post 3.5.5. Særfradraget regnes ut av Skatteetaten på bakgrunn av opplysninger fra NAV om hvor mange måneder i løpet av året du har fått utvidet barnetrygd. Ved deling av utvidet barnetrygd fra NAV på grunn av avtale om delt bosted for barnet/barna, får du særfradrag med halv månedssats. Månedssatsen er kr 4317.

Hilsen

Børge, skatteetaten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Innsendt av momaro - 18. april 2018 09:03

Jeg leier ut 40 % av bolig - Kan jeg føre bort noen utgifter her ?

Hei

Dersom utleie av boligen din er skattepliktig, kan du få fradrag for kostnader knyttet til utleien. Kostnader vedrørende fritaksbehandlede boliger er ikke fradragsberettiget.  

For mer informasjon se:

https://www.skatteetaten.no/person/skatt/hjelp-til-riktig-skatt/bolig-og-eiendeler/bolig-eiendom-tomt/utleie/utleie-av-del-av-egen-bolig/fradrag/

 

Hilsen Ole-Aleksander, Skatteetaten


Innsendt av Inge Ihme - 18. april 2018 10:44

Har solgt leilighet i Stavanger i 2017 med et tap på NOK 479.298. Dette beløpet fremkommer i post 3.3.6 i skattemeldingen. Samtidig er det påført et fremførbart underskudd fra tidligere år med NOK 170.918 i post 3.3.11. Hva betyr dette? Kan jeg trekke dette fra til neste år? Jeg har antatt at hele tapet på NOK 479.298 kommer til fradrag i 2017. Kan jeg kreve dette? Foreløpig beregning viser at jeg får igjen NOK 25.334. Hvilken prosentsats gjelder for 2017 når det gjelder gevinst/tap ved salg av fast eiendom?

Hei.

Det som du ikke får dekket av tap ved salg og fremførbart underskudd i  årets inntekt fremkommer som negativinntkt/underskudd til fremføring til neste år.

Skatteprosenten på alminnelig inntekt er 24% i 2017 på den inntekten som overstiger  personfradraget

Hilsen

Børge, skatteetaten 


Innsendt av Hentoe - 18. april 2018 11:19

Kjøpt leilighet i Spania. Verdi ca 1.9 mill. Bet skatt 240.76 euro. Hvor skal dette skrives i skattemel.

Hei

 

Jeg anbefaler at du benytter veilederen du finner her for fritidseiendom i utleiet:

http://skatteetaten.no/fritidsbolig/

 

Hilsen Ole-Aleksander, Skatteetaten


Innsendt av Brutus - 18. april 2018 14:51

Har et eldre hus som eg bruker som hytte. Hvorfor blir dette sekundær bolig? Kan ikke endre dette i skattemelding.

Hei

Avgjørende ved formuesfastsettelsen er eiendommens karakter/særtrekk, og ikke hvordan eiendommen faktisk brukes. I utgangspunktet vil det fremgå av matrikkelen (landets offisielle register over fast eiendom) hva som henholdsvis er en boligeiendom og en fritidseiendom. Dette legges som hovedregel til grunn ved formuesfastsettelsen.

Helårsbolig som brukes som fritidseiendom er i utgangspunktet omfattet av verdsettingsreglene for boligeiendommer (primær/sekundærbolig). Bruker du eksempel et bolighus som fritidseiendom, så skal eiendommen anses som sekundærbolig formuesskattemessig, og ikke som en fritidseiendom.

For mer informasjon se:

https://www.skatteetaten.no/person/skatt/hjelp-til-riktig-skatt/bolig-og-eiendeler/bolig-eiendom-tomt/formuesverdi/fritidseiendom-i-norge/om-formuesverdsettelse/

Hilsen Ole-Aleksander, Skatteetaten


Innsendt av Anne-kari Kvam - 18. april 2018 21:36

Jeg solgte rekkehus i slutten av november. Og kjøpte ny leilighet.På skattemeldingen stod bare den jeg kjøpte, men ikke den jeg solgte. Er det riktig?

Hei.

 

Formuesfasettelsen skjer på grunnlag av formuen ved årsskiftet 2017/2018.

Det er den eiendommen du eier pr årskiftet 2017/2018  som kommer på skattemeldingen.  Det ser således ut til at skattemeldingen er riktig.

 

Hilsen

Børge, skatteetaten


Innsendt av Lill - 19. april 2018 09:58

Kan jeg trekke fra mine (egne) advokat utgifter? Dette har blitt et offentlig skifte, av morsarv i arvetvist mellom søsken og halvsøsken. Mvh. Lill

Advokatutgifter er fradragsberettiget hvis det forholdet advokatutgiftene dreier seg om gjeldeer skattepliktig inntekt. Arv er ikke skattepliktig. Dermed er det ikke fradrag for advokatutgiftene i forbindelse med arveoppgjøret

Hilsen

Jørn, Skatteetaten


Innsendt av Trond - 20. april 2018 15:16

Er utgifter / gebyr til UDI i forbindelse med familieinnvandring-søknad fradragsberettiget.

Hei.

Disse utgiftene er nok ikke fradragsberettigede.

Hilsen

Børge, skatteetaten

 


Innsendt av Carl-Vidar Haugan - 20. april 2018 20:24

Hvordan kommer skatteetaten frem til boligverdi? Har en leilighet på 86m3 byggeår 1954 på Veitvet . Fått en boligverdi på kr.4598896 og min leil er et oppussingsobjekt ved eventuelt salg.(orgnr.855585952)har fulgt med på salg i nabolaget og kan ikke forstå hvordan skatteetaten kan komme frem til en slik sum og er spent på ekspertenes svar på dette. Mvh.cvh.

Hei

Skatteetaten beregner en boligverdi basert på SSBs statistiske opplysninger om omsatte boliger. I beregningen tas det hensyn til din boligs beliggenhet, areal, byggeår og type bolig.

Boligens boligverdi er lik boligens areal multiplisert med kvadratmeterpris basert på statistikk over omsatte boliger.

Beregningen bygger på opplysninger om boligens areal, beliggenhet, alder og type. Formuesverdien er en gitt prosentandel av denne boligverdien. For 2017 og 2018 settes formuesverdien av primærboliger til 25 prosent av boligverdien (90 prosent for sekundærboliger).

Du finner mer informasjon om beregning av formuesverdi på boliger her:

http://skatteetaten.no/formuesverdi/

 

Hilsen Ole-Aleksander, Skatteetaten

 


Innsendt av Ferdinand Cacal - 20. april 2018 22:59

Jeg vil bare spørre hvordan dere beregnet den - Forskuddstrekk (trukket av oppgavegiver mv.)

Hei

Forskuddstrekket bygger på de opplysningene som er registrert på deg på bakgrunn av oppgaver som blandt annet arbeidsgivere har sendt inn.

Du kan selv få en oversikt over hva som er innrapportert på deg og av hvem her:

https://www.skatteetaten.no/person/skatt/skattekort/om-skattekortet/hva-har-din-arbeidsgiver-rapportert-inn/

 

Hilsen Ole-Aleksander


Innsendt av Lefty - 21. april 2018 08:31

Jeg flyttet i 2017 og lurer på om jeg kan trekke fra utgifter til Flyttebil? Hvilken post skal dette føres?

Hei.

Hvis det er flytteutgifter i forbindelse med overtakelse av ny stilling kan du trekke fra utgiftene i post 3.2.2. Imidlertid må du velge mellom minstefradrag  i post 3.2.1 eller faktiske utgifter i post 3.2.2.  Du kan ikke bruke begge deler.

Faktiske utgifter kan eksempelvis være utgifter til arbeidsklær, faglitteratu, hjemmekontor, verktøyhold eller eller flyttekostnader på grunn av ny stilling.

Hvis minstefradraget i post 3.2.1 er større enn de faktiske kostnader bruke du dette. Hvis ikke må du ta vekk minstefradraget og føre opp faktiske kostnader i stedet.

 

Hilsen

Børge, Skatteetaten

 


Innsendt av Tore Kallestad - 21. april 2018 22:30

Norske Skogindustrier gikk konkurs i 2017. I hvilken post skal tapet innberettes?

De aksjene du har hatt i det selskapet som er gått konkurs, regnes som realisert (solgt) i konkursåret 2017.

"Salgssummen" er null, for aksjekapitalen er jo tapt. Til fradrag fører du det beløp du in sin tid kjøpte aksjene for. Resultatet av dette regnestykket er et tap som føres i skattemeldingens post 3.3.10

 

Hilsen

Jørn, Skatteetaten


Innsendt av Bjørn-Erik - 22. april 2018 19:22

Hei. Jeg mener jeg har fått for høy formuesverdi på vår bolig, og den overskrider 30% av reell verdi, slik vi ser det. Hva gjør vi?

Hei

Hvis du mener at boligverdi eller formuesverdi ikke er riktig, kan du endre det selv ved levering av skattemeldingen, under post 4.3.2.

Du må kunne dokumentere at formuesverdien for din primærbolig overstiger 30 prosent av boligens markedsverdi, for å ha krav på å få formuesverdien satt ned.

Skatteetaten retter ikke denne verdien for deg. For å kunne sette ned boligverdien må det foreligge verdivurdering eller takst, som nedsettelsen har utgangspunkt i. Denne taksten skal skatteyter ta vare på og sende inn dersom Skatteetaten ber om det.

Her kan du lese mer om endring av formuesverdi:

https://www.skatteetaten.no/person/skatt/hjelp-til-riktig-skatt/bolig-og-eiendeler/bolig-eiendom-tomt/formuesverdi/egen-bolig-primarbolig/endre-formuesverdien/

Her kan du se eksempel på hvordan man endrer en post:

www.skatteetaten.no/endrepost

Hilsen Eivor, Skatteetaten

 

 

 


Innsendt av Irene - 22. april 2018 19:50

Jeg har en sønn på 24 som bor hjemme.. han har ingen jobb og ingen inntekt. Flyttet hjem fordi han strøk på skolen. Jeg må forsørge han og betale alle hans regninger. Er det noen fradrag for dette på skatten? Har aleneforsørgerfradrag for datter 16 år fra før.

Hei.

Det er nok ikke fradragsrett for forsørgelse av eldre hjemmeværende barn.

 

Hilsen

Børge, Skatteetaten


Innsendt av ein glagutt - 22. april 2018 19:51

Hei. jeg leier en leilighet av far som jeg bor i, men jeg eier en annen leilighet som jeg leier ut, er dette da sekundærbolig ??

Hei.

Sekundærbolig er bolig som du eier, men ikke benytter som egen bolig. Det er situasjonen pr. årsskiftet som er avgjørende

Den boligen du eier er da sekundærbolig.

 

Hilsen

Børge, Skatteetaten


Innsendt av TERJE - 22. april 2018 21:06

Hei Vi har en leilighet som vi leide ut i hele 2017 Min kone var under utdanning i hele 2017 Hun har 130 000,- i lån hos Lånekassen, av disse står 117 000,- på konto. Kan / bør jeg overføre noe av leieinntektene over på henne? Hvis så, hvor mye? Hilsen Terje

Hei.

Som ektefeller står dere helt fritt til å overføre så mye eller lite dere vil av leieinntekten. Hvor mye der bør føre over tar vi ikke stilling til. Hva som svarer seg avhenger av mange forhold. Ved å bruke denne linken https://www.skatteetaten.no/person/skatt/skattekort/beregn-skattendin/ kan dere selv regne ut hvilke beløp som gir minst skatt samlet.

Hilsen

Børge, skatteetaten

 


Innsendt av thone - 22. april 2018 21:07

Hei, jeg har ei jente på fem år. Har barnevakt ukentlig etter barnehage grunnet arbeid. Ofte er det eldstemann på 15 år som passer henne. I perioder har han fått kr. 300 ukentlig for å være barnevakt. Hvordan dokumenterer jeg dette? Kan dette skrives opp som fradrag i skattemeldingen?

Det er ikke mulig å få fradrag for barnepassutgifter når barnepasseren er et av dine egne barn. Barnepassgidtgjørelser til jenta i nabohuset eller lignende er OK men du får ikke fradrag for godtgjørelser til egne barn. Som dokumentasjon er det nok at du kan vise til kvitteringer for utbetalinger

 

Hilsen

Jørn, Skatteetaten


Innsendt av Olaug Sele - 22. april 2018 21:08

Jeg har hjulpet mitt barnebarn med kjøp av leilighet i 2017. Hvor i skattemeldingen skal det beløpet skrives i min og mitt barnebarns skattemelding? Hilsen Olaug Sele

Hei.

Hvis dette dreier seg om lån skal du føre beløpet som utestående fordring i skattemeldingens post 4.1.6. Hvis ditt barnebarn har betalt renter føres rentebeløpet i post 3.1.2.

Barnebarnet fører lånebeløpet i post 4.8.1. Eventulle betalte renter føres i post 3.3.1.

Hvis hjelpen dreier seg om forskudd på arv/gave fører du ikke opp noe. Barnebarnet ditt fører beløpet opp i post 1.5.3.

 

Hilsen

Børge, skatteetaten

 


Innsendt av Beate - 22. april 2018 22:08

Jeg har ett rente fritt lån til bil av min far, er det kun skyldig beløp PR 31.12 jeg skal sette opp på min skattemelding som lån og på min far hva setter vi det som der ? Skal man legge ved lånekontrakten som vedlegg ?

Hei

Når det er et rentefritt lån slik du beskriver det skal du føre opp lånet hos deg på 4.8.1 Renter og gjeld, og din far skal føre opp lånet på post 4.1.6 Utestående fordringer (i Norge). Det er beløpet per 31.12 2017 som skal føres opp.

Du trenger ikke sende oss dokumentasjon på dette, men du må kunne legge fram dokumentasjon hvis vi spør. Fordringen må kunne dokumenteres med kopi av gjeldsbrev/avtalen mellom dere hvis vi spør.

Du finner en steg for steg veiledning til hvordan dette gjøres i altinn her:

https://www.skatteetaten.no/person/skatt/skattemelding/hjelp-til-skattemelding/slik-legger-du-til-betalte-renter-og-lan/

 

Hilsen Ole-Aleksander, Skatteetaten

 


Innsendt av laila fevåg - 22. april 2018 22:35

Finnes det ett fradrag som heter personfradrag, men som ikke kommer frem i skattemeldingen. Er uføretrygdet.

"Personfradrag" er et fradrag i skatteberegningen. Dette fradraget står ikke i Skattemeldingen (selvangivelsen), for i skattemeldingen føres bare inntekter, inntektsfradrag og formuesposter. Skattemeldingen summerer seg til de beløpene det skal beregnes skatt av.

Når det er klarlagt hva som er skattens beregniingsgrunnlag, går man videre til skatteberegningen. Og her kommer "personfradraget" inn. Personfradraget er det beløpet som i skatteberegningen skal ttrekkes fra din nettoinntekt før det beregnes 24 prosent skatt av din nettoinntekt.

 

Hilsen

Jørm, Skatteeetaten 


Innsendt av arne - 23. april 2018 08:29

Mener at alle med inntekt under ca 55000 kr pr år ikke blir utlignet noe i skatt(inntektsskatt). Min kone har tjent 15002 kroner og blitt trukket ca 900 kroner i skatt. I forslaget til skatteutregning står det trinnskatt ca 400 og tilbakebetaling ca 500. Skal hun ikke ha tilbake alt hun er trukket for?l

Hei.

I skatteklasse 1 blir det ikke utlgnet skatt på inntekter under 55.000. Grunnen til at det er blitt utlignet skatter antkeligvis at dere er blitt lignet sammen i skatteklasse 2f. Det bir da utlignet skatt også på lave inntekter, men sum skatt på ektefellene blir lavere på med skatteklasse 2f. Du tjener mer enn hun taper på denne måten.

Hilsen

Børge, Skatteetaten


Innsendt av Astrit Kukleci - 23. april 2018 09:52

1. Jeg har betalt kr. 10.000.- som støtte til football klubb Rilindja IL. Kan jeg få fradra for dette? 2. Min sønn fikk tannregulering. Jeg har betalt over kr. 25.000,- Har jeg krav for fradrag? Mvh Astrit Kukleci

Det er ikke frdarg for støtte til fotballklubb. Det er mulig å få frdarga for støtte til visse veldedige organisasjoner, som er godkjent av offentlige kontrollinstanser - idrettsklubber er ikke blant disse

Det er ikke fradrag for utgifter til tannregulering

 

Hilsen

Jørn, Skatteetaten


Innsendt av « Jens» - 23. april 2018 09:58

Arvet hus i DES 2016 , solgt i Feb/MARS 2017, skal arvet beløp oppgis i skattemeldingen? Hvilken post. Kan utgifter i forbindelse med salg trekkes fra på min skatt? Hvilken post føres dette på? Takk for svar.

Arv skal ikke tas med som noen inntekt i skattemeldingen. Du skal opplyse om arvet beløp i skattemeldingen post 1.5.3. Dette er bare til opplysning, ikke noe som er skattepliktig.

Utgiftene i forbindelse med salg av eiendommen er bare skattepliktig hvis salgsgevinsten er skattepliktig. Da går utgiftene inn i beregningen av gevinsten

 

Hilsen

Jørn, Skatteetaten


Innsendt av Olemann26 - 23. april 2018 10:21

Mor har i mange år tatt pensjonen sin ut av banken og plassert kontantene i et pengeskrin. Disse kontantene har ikke blitt oppført på skattemeldingen. Nå i 2017 fikk vi barna overtalt henne til å slutte med det og sette inn pengene i banken igjen. Det ble satt inn over 300.000 i kontanter. Hvordan rapporteres det på skattemeldingen? I 2017 vil det fremkomme negativt forbruk. Bør det legges ved et vedlegg for å forklare situasjonen?

Du bør legge ved et vedlegg som forklarer situasjonen. Det er tilstrekkelig at du forklarer det du har skrevet ovenfor.

Hilsen

Jørn, Skatteetaten

 


Innsendt av Kalle - 23. april 2018 10:34

Ligningsverdi på egen primærbolig er i mottatt skattemelding angitt med en verdi som ved fastsettelse til 25 % av markedsverdi tilsier en verdiøkning på mer enn 60 % siden anskaffelse i mai 2014. Dette synes mildt sagt noe drøyt, og mitt spørsmål er om det faktisk er nødvendig med ny takst eller verdivurdering fra megler for å få endret verdien ut i fra et grunnlag noe nærmere den reelle markedsverdien.

Det kan anbefales å få en fornyet meglervurdering av eiendomsverdiene  når du mener at fromuesverdien er satt for høyt.

 

Hilsen

Jørn, Skatteetaten


Innsendt av Anne-Lene - 23. april 2018 10:52

Jeg ble formelt skilt i desember 2017. Er det noe spesielt jeg må endre i skattemelding for 2017 eller i 2018 ift dette?

Så lenge dere er formelt skilt er det ikke noe i den anledning du trenger melde i Skattemeldingen. Folkeregisteret er Skatteetatens register, og alt slikt blir registrert der

 

Hilsen

Jørn, Skatteetaten

Norsk Familieøkonomi