Sparing og investering

Denne folkeopplysningen
må du få med deg

Kjøp indeksfond, så slipper du å bruke penger på bankens forvalter, er rådet fra NRK-programmet Folkeopplysningen. Vi har sagt det samme i flere år, og har mange smarte spareråd til deg.

Rentene på sparekonto er historisk lave, og vil sannsynligvis være lave lenge. Det betyr at banksparing blir et tapsprosjekt. 

– Alt tyder på at innskuddsrentene vil bli enda lavere framover, og det kan bli langvarig. Dermed vil det være naturlig å se etter bedre alternativer enn en sparekonto i bank. Trenger du hjelp til hvordan du best kan plassere dine sparepenger, kan du gjerne ta kontakt med oss, sier sjeføkonom i Norsk Familieøkonomi, Reid Krohn-Pettersen. 

Med så lave innskuddsrenter, er det naturlig at flere begynner å se seg om etter alternative spareformer. Blant annet vet vi at det er mange som kjøper fond gjennom banken sin. Hvordan aksjefond blir forvaltet, var tema i NRKs program Folkeopplysningen nylig. Her prøver programleder Andreas Wahl å finne svar på om aksjehandel bare er ren flaks. Norsk Familieøkonomi deler mange av de samme tankene som kommer fram i dette programmet, og vi anbefaler alle å få med seg denne viktige folkeopplysningen. Programmet er både faktabasert, folkelig og underholdene.


I Norsk Familieøkonomi har vi mange gode spareråd som vi gjerne deler med våre medlemmer. I magasinet vårt og på rådgivningssidene finnes det generelle råd og artikler for ulike livsfaser. Trenger du mer tilpasset hjelp, kan du få en times gratis privatøkonomisk rådgivning.

Under kan du se noen punkter som er veldig viktige å tenke gjennom når du skal finne ut hvilken spareform som passer for deg:

Avklar din sparehorisont
Typisk spareformål i norske husholdninger er alt fra konfirmasjoner, bryllup, egen bolig, egen pensjon, fritidsbolig, ferie, bil, båt og kanskje større feiringer som bryllupsdager og bursdager. Listen er utømmelig. Dersom du skal spare til konfirmasjon om tre år, utenlandsreise om fem år og egen pensjon om 20 år, kan spareproduktene fordele seg slik:

  • Konfirmasjon (0-3 år): Banksparing / pengemarkedsfond
  • Utenlandsreise(3-5 år): Banksparing / pengemarkedsfond + obligasjonsfond
  • Pensjon (mer enn 5 år): Aksjer / aksjefond


Vurder risiko
Jo mer global sparingen er, jo mindre skal avkastningen svinge. Svingninger=risiko. Norge er kun én prosent av total verdensøkonomi, derfor blir det unaturlig å ha stor andel av sparemidlene i Norge.

  • Liten risiko – globalt
  • Balansert risiko – globalt + Norge
  • Høy risiko – eksempelvis bare Norge


Aktiv eller passiv forvaltning?
Vi i Norsk Familieøkonomi er i utgangspunktet skeptisk til aktiv forvaltning. Vis meg den den aktive forvalteren som har slått børsen over ti år. Aktiv forvaltning betyr at noen hoder skal være smartere enn markedet, noe de tar seg godt betalt for. Dersom du skal være i aksjemarkedet, anbefaler vi passiv forvaltning, det vil si blåkopi (indeksfond) av den risikoen du velger (Oslo Børs, New York Børs etc.)

Velg indeksfond ut fra din risikoprofil. Vi kan hjelpe deg!


Spar jevnt og trutt
Små og jevnlige sparebeløp lønner seg. Aksjemarkedet skal i evig tid stige. De små nedturene som finnes, hvert femte eller syvende år, må betraktes som «tilbudsperiode» (når aksjen er billigere i dag enn den var i går). I det lange løp skal næringslivet alltid kunne tjene penger, for vi kjøper alltid varer og tjenester. Derfor er det viktig at sparingen er langsiktig og trofast.

Månedlig sparing lønner seg over tid


Sparing i bank
Ønsker du heller å spare i bank, bør du finne banken(e) som gir deg best rente. Velger du en norsk bank som er medlem i Bankenes sikringsfond, har du garanti for innskudd opptil to millioner kroner. Velger du en svensk bank som driver i Norge, er det lurt å sjekke at innskuddene dine er sikret gjennom den svenske innskuddsgarantiordningen (her er grensen opptil 100 000 Euro). Du kan selvsagt ha innskudd i så mange banker du ønsker, og samtidig være innenfor sikringsbeløpet hver for seg. 

Har du mulighet til å bruke «spesialkontoer» som BSU (Boligsparing for ungdom) eller boligsparekontoer for barn? Det kan gi deg en bedre rente enn på andre ordinære sparekontoer. Dette kan også være et alternativ om en sparer til barn eller barnebarn. 

Innskuddsbarometeret vårt finner du her

 

Syns du dette var nyttig?

I Norsk Familieøkonomi har vi mange flere gode råd som vi gjerne deler. I magasinet vårt og på rådgivningssidene finnes det generelle råd og artikler for ulike livsfaser. Trenger du mer tilpasset hjelp, kan du få en times gratis privatøkonomisk rådgivning.

Få tilgang her

Foto: iStock.com

Lån

Hvordan blir din økonomi
dersom renten øker?

En undersøkelse gjort av Norstat for Nordea viser at titusener av husholdninger vil slite med et lite rentehopp på bare ett prosentpoeng. Les hvordan du kan forberede deg på en renteoppgang.

Foto: iStock.com

Sparing og investering

Ny aksjesparekonto
utsetter skatten din

Aksjesparekonto gir deg mulighet til å bytte fond, og kjøpe og selge aksjer uten at det utløser skatt før du tar pengene ut av kontoen. Men pass på at du vet hva du gjør før du flytter investeringene dine inn i den første og beste kontoen banken din anbefaler.

Foto: iStock.com

Medlemshistorier

Med noen tastetrykk
fikk jeg bedre pensjon

En gang i året dumpet det informasjon om en gammel pensjonsavtale ned i postkassa. Avtalen var så liten, at den lett kunne blitt oversett. At jeg i stedet tok tak i den, gjør at jeg sannsynligvis har sikret meg rimelig mange ekstra tusenlapper i pensjon!

Foto: iStock.com

Sparing og investering

Hvorfor anbefaler
vi indeksfond?

AKSJEFONDSUNDERSØKELSEN 2016: Mens over 60 prosent vet hva et kombinasjonsfond er, er det bare en av tre som vet hva et indeksfond er. Kanskje vil mer kunnskap om denne type aksjefond gjøre at flere kan begynne å spare smartere.

Foto: iStock.com

Tester og undersøkelser

1,2 millioner nordmenn
sparer i fond

AKSJEFONDSUNDERSØKELSEN 2016: 1,2 millioner nordmenn sparer nå i fond. Her er resultatene fra årets undersøkelse.

Illustrasjonsfoto: iStock.com

Sparing og investering

En av fem er fornøyd med sin banksparing

AKSJEFONDSUNDERSØKELSEN 2016: Rekordlave innskuddsrenter til tross – mange sparer fortsatt langsiktig i bank. Og er fornøyde med det. Men burde de være det?

Sparing og investering

Finanstilsynet advarer mot kombinasjonsfond

– Slutt å kjøpe kombinasjonsfond, har vår klare anbefaling vært lenge. I en ny rapport kommer det fram at også Finanstilsynet er enige i vår vurdering.

RENTEMØTE: Sentralbanksjef Øystein Olsen, direktør pengepolitikk (PPO) Ida Wolden Bache og direktør finansiell stabilitet (FST) Torbjørn Hægeland på rentemøte. Foto: Nils S. Aasheim/Norges Bank

Meninger

Styringsrente, boligboble og
rekordlave innskuddsrenter…

Veldig mange synes at det økonomiske bildet i Norge er en smule rotete, litt forvirrende og kanskje uoversiktlig. Spesielt når man skal ta egne beslutninger rundt sin egen økonomi. Kanskje kan vi hjelpe deg med å rydde litt, i hvert fall komme med råd.

Tester og undersøkelser

Aksjefondsundersøkelsen 2015

Vår årlige aksjefondsundersøkelse bekrefter at våre medlemmer i stor grad sparer i aksjefond, har riktig tidshorisont, sunt forhold til forventet avkastning og domineres av dem med spareavtale.

Sparing og investering

- Vurdér å trekke pengene dine ut av Skagenfondene

Skagenfondene er et av de dårligste fondene i markedet og er mer enn andre tuftet på dyktige enkeltpersoner.

Sparing og investering

Altfor mange kjøper fond i banken

Norsk Familieøkonomis årlige aksjefondsundersøkelse viser at vi som sparekunder er altfor lojale mot banken vår. De fleste bankers aksjefond er ikke bare dårlige på avkastning, men også dyre.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund, NRK

Hverdagsøkonomi

– Bankselgere må slutte å kalle seg rådgivere

Salgsbudsjetter er en viktig del av hverdagen i norske banker, og de ansatte blir målt på hvor mange forsikrings- og spareprodukter de klarer å selge deg som kunde. Likevel får de fortsatt lov å kalle seg rådgivere.

Norsk Familieøkonomi