Pensjon

Får du også dårlig samvittighet når du tenker på pensjon?

Store kampanjer fra bankene, og førstesideoppslag i avisene har sannsynligvis overbevist deg om at det kan være lurt å spare til egen pensjon. Men har noen fortalt deg hvordan?

En landsdekkende undersøkelse gjort av Norstat viste at 39 prosent av oss sliter med å forstå pensjon. Et sterkt fokus, blant annet i mediene, gjør kanskje at pensjon ligger som et tema som vi vet vi burde ta tak i, men som det er vanskelig å vite hvordan en kommer i gang med.

 

Vær skeptisk til bankenes råd

– Det som er sikkert, og som en blir fortalt gang på gang, er at de som ikke har spart noe til egen pensjon vil få en ubehagelig overraskelse den dagen pensjonsutbetalingen starter. Mange vil sitte igjen med rundt halvparten av den lønna en har i dag, forklarer Reid Krohn-Pettersen som er sjeføkonom i Norsk Familieøkonomi.

Han får ukentlig spørsmål fra medlemmer om når og hvordan de bør planlegge pensjonstilværelsen sin. 

– Mange forteller at de har fått tilbud om pensjonsrådgivning i banken sin. Heldigvis ser vi at flere og flere blir skeptisk til dette. Rådene du får i banken er ikke uavhengige, det er kun bankens egne spareprodukter de prøver å selge til deg. Våre observasjoner over flere år viser at de typiske folkefondene som bankene selger gjør det svært dårlig når en sammenligner med andre fond som du har tilgang til, sier sjeføkonomen. 

Les også: Altfor mange kjøper fond i banken

 

Gratis rådgivning

Alle medlemmer i Norsk Familieøkonomi har tilgang til én times gratis økonomisk rådgivning gjennom medlemskapet sitt. Trenger du råd om hvordan du får oversikt over pensjonen din, og hvor du bør putte sparepengene dine, anbefaler vi en prat med oss. Våre medlemmer har også tilgang til rådgivningssider der en finner mange nyttige spareråd. 

Les våre råd om sparing og investering

 

 

Norsk Familieøkonomi