Medlemsfordeler

Gratis ID-forsikring til
alle medlemmer

I løpet av de to siste årene har over 170 000 personer over 18 år opplevd at noen brukte deres identitet til å begå straffbare handlinger. Hva gjør du hvis noen stjeler eller misbruker identiteten din?

– For mange får dette en del og til dels store praktiske konsekvenser og kan forfølge deg i lang tid. Kommer for eksempel et kort på avveie, må man selv sperre muligheten for kredittvurdering, ta kontakt med politi og bank, forklarer Ole Anders Ulsrud som er rådgiver i Norsk senter for informasjonssikring, NorSIS.

170 000 personer utgjør omtrent fire prosent av den voksne befolkningen i Norge. Resultatene stammer fra en undersøkelse gjort for NorSIS.

Tidkrevende og emosjonelt

ID-tyveri er gjerne bare første trinn mot bedrageri og svindel. Folk har opplevd å bli svindlet for mange hundre tusen kroner, det har blitt kjøpt biler i andres navn, handlet varer på internett, tatt opp lån og overført penger fra bankkonti, ja til og med endret folkeregistrert adresse for å motta verdipapirer i en annens navn. Skal en selv rydde opp krever dette mye arbeid og det tar mye tid.

Ole Anders Ulsrud

Omlag 90% av den norske befolkningen handler på nett og vi hander antagelig for nærmere 20 milliarder i 2017. Vi kan sitte i stua å handle alt fra melk til bil, og denne store tilstedeværelsen og informasjonsflyten på internett skaper også en egnet arena for kriminelle.

Ole Anders Ulsrud
Rådgiver NorSis

– At det går flere hundre timer er ikke uvanlig. Vi har snakket med personer som har vært utsatt for dette og som hadde brukt 200 timer på å forsøke å rydde opp. Dessverre er de enda ikke sikre på at deres identitet ikke vil bli misbrukt igjen. De emosjonelle konsekvensene av å ikke lenger være i kontroll over egen identitet er også tunge å bære. Hva kan de egentlig gjøre når de har fått tak i identiteten min? Følelsen av å bli overvåket og det å ikke ha kontroll skaper fort mange søvnløse netter, og vanskeligheter med å utføre den daglige jobben på en skikkelig måte, sier Ulsrud.

Forsikring for hele familien

NorSIS ønsker tette, faglige samarbeid med forsikringsselskapene som etablerer ID-forsikringer, og Ole Anders Ulsrud tror vi vil se flere slike tilbud framover for å imøtekomme et voksende behov.

– Vi er alle blitt, mer eller mindre, avanserte databrukere. At vi nå kan handle på nett, hjemme i egen stue, kan gjøre hverdagen vår enklere. Men det gjør også at vi ser en fremvekst av datakriminalitet. Datakriminaliteten koster det norske samfunnet mange milliarder kroner årlig, og dette tallet vokser. Kriminelle ser nye muligheter. Dette gjør at det både er rom for – og nødvendig med private løsninger, sier Ulsrud.

Samtidig er det ikke utlukkende på internett ID-tyverier gjennomføres. Kriminelle kan stjele vesker, sekker eller kort, de kan stjele post eller i enkleste forstand kun utgi seg for å være deg uten annen informasjon enn hva man finner i det offentlige rom.

Ettersom ID-tyveri og ID-misbruk begynner å bli så utbredt, ønsker Norsk Familieøkonomi å gi medlemmene en ekstra trygghet dersom en skulle havne i en vanskelig situasjon.  ID-forsikringen du får gratis som medlem i Norsk Familieøkonomi, gjelder for hele familien. Så om tenåringen skulle bli sjikanert på nett, 20-åringen opplever at andre bestiller varer i hennes navn, eller det blir opprettet falske profiler på sosiale nettverk for far i huset, gjelder forsikringen for alle.

Harald Vaaland

Muligheten øker for at noe utnytter det du legger fra deg på nettet, og behovet for å verne seg mot dette øker da betraktelig.

Harald Vaaland
Daglig leder, Norsk Familieøkonomi

– Konseptet til Norsk Familieøkonomi går ut på å gi medlemmene informasjon og tjenester som bidrar positivt til familiens økonomi. I det ligger det også å verne om ting som familien er utsatt for, og som kan være negativt for alle i familien. Her kommer denne forsikring inn. Vi går mot et samfunn hvor nesten alt skal gjøres med, eller via, nettet. Mobiler, nettbruk, spill, filmer, PC. Det øker muligheten for at noen utnytter det du legger fra deg på nettet, og behovet for å verne seg mot dette øker da betraktelig, sier Harald Vaaland som er daglig leder i Norsk Familieøkonomi.

Forsikringen gir deg juridisk advokathjelp med inntil 100 000 kroner (null egenandel) og praktisk hjelp til å ta bort tekst og bilder og slette eventuelle nettkonti opprettet i ditt navn. Forsikringen gir også informasjon og hjelp om hvordan du kan beskytte deg mot dette før noe skjer.

 

ID-tyveri eller ID-misbruk?

Forsikringen til Norsk Familieøkonomi gjelder både for ID-tyveri og misbruk av din identitet. Dersom du opplever å få kontoen din tømt, at det blir bestilt varer på nett eller tatt opp lån i ditt navn, omtales det som et ID-tyveri. Det omfatter egentlig alle tilfeller der noen bruker din identitet på måter som skader deg eller din familie.

– Nettbruken vår i dag øker muligheten til andre å stjele essensielle opplysninger om deg slik at de for eksempel kan låne penger i ditt navn, eller handle varer i ditt navn, forklarer Harald Vaaland i Norsk Familieøkonomi.

Er du utsatt for ID-misbruk vil det i grove trekk bety at noen har misbrukt ditt navn og private bilder, i offentlige eller private forum på nett. Dette kan dreie seg om alt fra mobbing og trakassering, til trusler, uønskede bilder, videoer, falske profiler, kontaktopplysninger som blir spredt til andre. Spesielt er det mange ungdommer som deler bilder på sosiale medier i god tro og tillit. Samtidig gjør de seg sårbare for mobbing og misbruk ved å dele bilder. Som forelder kan en føle seg rimelig hjelpeløs hvis en kommer oppi en slik situasjon.

– Dette øker voldsomt og er traumatisk for den det gjelder. Alle er utsatt, men barn og unge er det spesielt. I sin iver til å bruke nettet til ulike ting; sosialt, arbeid, privat og læring, blir de særlig utsatt. Derfor syns vi det er viktig at ID-forsikringen vår gjelder for hele familien, sier Vaaland.

 

Bli medlem for å få tilgang til resten av artikkelen

Allerede medlem?

Logg inn

Norsk Familieøkonomi