Hverdagsøkonomi

”Dingsene” som sluker strøm

TV, PC og andre dingser til hjemmeunderholdning tar stadig større plass på strømregningen. Visste du at spillmaskinen Playstation 3 bruker like mye strøm som tre kjøleskap?

De er lekre, nye og spennende. Men mange av de nye dingsene vi omgir oss med er svært glade i strøm.
I dag går ca 20 prosent av strømforbruket med til slike dippedutter, men innen 2020 vil de stå for 45 prosent av strømforbruket i private hjem. Det er konklusjonen i en rapport fra Statens Bygforskningsinstitut (SBI) i Danmark, og det er liten grunn til å tro at forholdene er så veldig forskjellige i Norge.

Den svenske Energimyndigheten har gransket energiforbruket på om lag 50 forskjellige TV-modeller. De har tatt utgangspunkt i at TV-en står på fem timer i døgnet, noe som betyr 1800 timer i løpet av et år. For en bilderørs-TV med effekt på 100 Watt utgjør dette en strømkostnad på 200 kroner i året, med en strømpris på rundt en svensk krone kilowatttimen.
En 42-tommers plasmaskjerm eller LCD-TV kan derimot dra 350-400 Watt, og dermed koste fi re ganger så mye. En 50-65-tommer kan koste over 1000 kroner i året. Det økte strømforbruket kommer først og fremst på grunn av økt størrelse på fl atskjermene. Nå skal ny LED-teknologi være i ferd med å redusere forbruket, uten at vi har funnet god dokumentasjon på dette. Produsenten Samsung hevder imidlertid at et tradisjonelt 32 tommers LCD-TV kan bruke like mye strøm som deres nyeste LED skjerm på 55 tommer.

I motsetning til store fl atskjermer ruver ikke spillkonsollene i stua - men de har en overraskende stor appetitt på strøm. En undersøkelse gjort av Australian Consumers’ Association (ACA), viser at spillkonsollene Playstation 3 (PS3) og Xbox 360 har et svært høyt forbruk. Det blir fort dyrt å la dem stå på over tid.
Med en strømpris på 40 øre/kWh og en nettleie på 35 øre/kWh vil Playstation 3 koste 1250 kroner i året dersom du ikke slår den av. Tett etter følger Microsofts Xbox 360 med et forbruk på 930 kroner pr. år. Begge systemene har funksjonalitet som gjør at konsollen går i ventemodus når den står ubrukt, men strømforbruket går knapt ned. Til sammenligning bruker et kjøleskap strøm for ca 400 kroner pr. år.

< En PC som brukes 24 timer i døgnet bruker strøm for ca 800 kroner i året. Brukt i fi re timer og i hvilemodus i 20 timer, bruker den strøm for ca 300 kroner i året. Utgangspunktet er at maskinen trekker 120 Watt i bruk, 30 Watt i hvilemodus, og at strømprisen er ca 75 øre pr kWh (kraft + nettleie). Nyere PC-er bruker noe mindre enn dette, men besparelsen spises fort opp av moderne grafi kkort. Kortene som øker opplevelsene av PC-spill, er syndere når det kommer til strømforbruk. Vanlige kort i mellomsjiktet kan bruke så mye som 80-100 W uten belastning, og det dobbelte under maksimal belastning. Det er heller ikke uvanlig å kjøre to identiske grafi kkort samtidig Dersom det er snakk om toppkort, kan disse da trekke så mye som 400 W i tillegg til PC-en. Står en ”spillemaskin” på hele døgnet, kan den trekke strøm for mellom 1.000 og 2.000 kroner pr. år.

Ikke alle nye dingser sluker mye strøm. iPad har ti timers batteritid under full bruk, inkludert videoavspilling. Standby-tiden er på en måned. Batteriet har en kapasitet på 25 Wh, noe som tyder på at maskinen bruker særdeles lite strøm. Ellers er en stor fordel at iPad slår seg av og på, på samme måte som en mobiltelefon. Her sparer du mye tid og strøm sammenlignet med en bærbar PC.

Ikke alle trendy dingser er digitale. Vi blir stadig mer urbane, og mange har kjøpt en espresso- eller kaffemaskin. I tillegg til å bidra til gleden over god kaffe, kan de trekke mye strøm og legge til betydelig beløp på strømregningen. Utstyrt med varmekolber fra 2,5 til 7, 5 kilowatt går det fort unna, og Statens Bygforskningsinstitut (SBI) i Danmark har utpekt maskinene som en av de verste energisynderne i private hjem. Noe å tenke på de ganger når du lager kopp nummer fem og seks på espressomaskinen hjemme.

For et par hundrelapper kan du skaffe deg en energimåler som plasseres mellom støpselet og apparatet. Da kan du se hvilken effekt som belastes i øyeblikket og måle strømforbruket over tid. Spør etter forbruket i hvileposisjon neste gang du kjøper elektronikk. Flere undersøkelser viser at bare halvparten av forbruket skjer under direkte bruk. Resten påløper når apparatene står i hvilemodus. Det beste er å slå helt av eller trekke ut kontakten. Da blir også brannfaren betydelig redusert.

OBS:

Sjekk strømforbruk før du kjøper nytt. Slå av apparatene når de ikke brukes!

Norsk Familieøkonomi